FHP: Pravoslavni svećenici sudjelovali u veličanju lika i djela zločinca Lukića

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je institucije i građane Republike Srbije da javno osude korištenje Parohijskog doma Hrama svetog Save u Beogradu za promociju knjige osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, prilikom koje su svećenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) sudjelovali u veličanju lika i djela osuđenog za najstrašnije zločine prema cijelom čovječanstvu.

FHP traži od patrijarha da imenuje svećenike koji su sudjelovali u ovom događaju i da javnost obavijesti kako je došlo do toga da se vjerski objekt, čiju su izgradnju pomogli država i brojni građani, koristi za veličanje osuđenika koji je ubijao i spaljivao žive žene i djecu.

Naime, dana 29. srpnja 2011. godine, u Parohijskom domu  Hrama svetog Save u Beogradu, promovirana je knjiga ’’Ispovest haškog sužnja’’ ratnog zločinca Milana Lukića. Promociji je, pored brojnih branitelja Milana Lukića, prisustvovalo i o knjizi govorilo i nekoliko svećenika Srpske pravoslavne crkve. Izdavač knjige je Srpska radikalna stranka.

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala, Milan Lukić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za sljedeće zločine: strijeljanje pet Bošnjaka na Drini 7. lipnja 1992. godine, ubojstvo 7 radnika tvornice Varda, spaljivanje živih bošnjačkih civila u višegradskoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, gdje je u obje kuće zapaljeno najmanje 120 žena, djece i staraca, zatim za “hladnokrvno i drsko” ubojstvo Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica kraj Višegrada. U svim tim zločinima Milan Lukić je, po ocjeni Pretresnog vijeća Haškog tribunala, imao “dominirajuću ulogu”, ispoljio je “bezobzirno i zlonamjerno nepoštovanje ljudskih života” i osobno je, kako su izračunali sudci, “ubio najmanje 132 osobe”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*