Fidel Castro se pojavio u javnosti – oslonjen na štap došao na biralište

fidel-kastroPonovno pojavljivanje u javnosti Fidela Castra kako bi prisustvovao kubanskim parlamentarnim izborima jedino je događanje na kubanskim izborima koji bi, u odsustvu oporbe, trebali krajem veljače završiti bez iznenađenja – reizborom predsjednika Raula Castra.

Fidel Castro doša je u glasački ured br. 1 na Trgu revolucije u Havani gdje je uvijek glasovao prije nego se teško razbolio u srpnju 2006. i prenio vlast na brata Raula Castra, objavila je nacionalna informativna agencija Prensa latina.

Kubanski čelnik, 86-godišnjak, nije se pojavio u javnosti od 21. listopada kad je ispratio tadašnjeg venezuelanskog ministra Eliasa Jauaa u Nacionalni hotel. Fotografija objavljena u lokalnom tisku prikazuje ga odjevena u tamnu kariranu košulju i crnu jaknu kako razgovara s ljudima u glasačkom uredu, oslonjen na štap.

Približno 8,5 milijuna Kubanaca pozvano je da glasa u nedjelju kako bi odabrali 612 članova Nacionalne skupštine.

Glasački uredi, njih 29.957, u čitavoj zemlji otvoreni su rano ujutro radi izbora 612 članova kubanskog parlamenta među kojima i dosadašnjeg predsjednika, 81-godišnjeg Raula Castra i njegova slavnog brata Fidela.

Nijedan kandidat oporbe ne sudjeluje u izborima na kojima će se odabrati i 1.269 delegata u 15 pokrajinskih skupština te neće ugroziti vlast jedine stranke, Komunističke partije Kube.

Nova Nacionalna skupština nakon inauguralne sjednice pristupit će izboru Državnog vijeća, vrhovnog izvršnog organa, čijih će tridesetak članova izabrati 24. veljače predsjednika, koji bi trebao bez iznenađenja biti Raul Castro, na drugi mandat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*