Fikreta Adbića čeka suđenje za gospdarski kriminal

Kada izađe na slobodu, nakon što je izdržao od 10 godina kazne koja mu je izrečena temeljem optužnice za ratni zločin, Fikreta Abdića čekaju nova suočavanja sa sucima i tužiteljima. Na Županijskome sudu u Rijeci bi se, naime, uskoro trebalo nastaviti suđenje Fikretu Abdiću i njegovu sinu Ervinu Abdiću zbog više kaznenih djela gospodarskog kriminala, medu ostalim i protupravnog stjecanja vile u Voloskom u blizini Opatije.

Suđenje je počelo 17. listopada prošle godine, a prekinuto je istog dana pošto je obrana zatražila da se sudu dostavi dokumentacija iz koje bi se utvrdilo da Abdićevi nisu neovlašteno postupali.

Županijski sud potvrdio je danas da je tražena dokumentacija stigla te da je riječ o dokumentima iz tvrtke osumnjičenih Abdića u vezi sa zajmovima koji su povezani sa slučajem. Fikreta Abdića i njegova sina Ervina Abdića tereti se za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtke – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtaka, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.

Fikret Abdić sutra ujutro bit će pušten iz pulskoga zatvora pošto je odslužio dvije trećine kazne – deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne. Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu u 15 godina. Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i BiH po optužnici tužiteljstva BiH, a na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći.

Proglašen je krivim zbog uspostave tzv. Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne protivno Ustavu BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje pet tisuća protivnika uspostave te pokrajine, a u kojima je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi. AP Zapadna Bosna bila je proglašena od 1993. do 1995. na području Cazina, Velike Kladuše i Bužima.

Abdićevo puštanje je prijevremeno te će od sutra ujutro imati potpunu slobodu kretanja i putovanja.

Kako je najavila njegova kći Elvira Abdić-Jelenović, Fikret Abdić nakon izlaska iz zatvora “kratko će se obratiti medijima”, a za koji dan održat će i konferenciju za novinare kako bi najavio obnovu Agrokomerca. Najavila je dolazak mnogobrojnih pristaša Fikreta Abdića u Pulu – sedam autobusa doći će iz različitih dijelova Hrvatske, a trideset iz Velike Kladuše. Kako je rekla, organizator dolaska nije politička stranka Demokratska narodna zajednica, čiji je član Abdić, nego Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca koji se, kako je rekla, “zajedno s njim 20 godina bore za ono što im pripada i za revitalizaciju Agrokomerca”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*