Filipović: U BiH nije bilo sukoba dok stranci nisu počeli intervenirati

Akademik Muhamed Filipović u danas je, govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Izolacionizam, separatizam i mir u BiH”, kazao da u Bosni i Hercegovini nikada nije bilo sukoba dok u njene poslove nije počeo “intervenirati vanjski svijet”.

“Došlo je do Bosna postane sinonim za međusobno ubijanje, uništavanje kulture i života, kao najveće vrijednosti. Moja poruka je da se moramo oduprijeti. Nas žele natjerati da prihvatimo nešto što je proizvod sile, kao da je to realno stanje. Sila nema pravo na realitet, a ljudi, pogotovo pošteni ljudi, moraju se suprotstaviti kao načinu života, načinu rješavanja ljudskih problema, kao metodi ljudskog djelovanja. Mi ne možemo prihvatiti ono što nam je silom nametnuto, jer to znači da pristajemo da budemo nešto drugo, a ne ono što jesmo i što nam je historija ostavila u naslijeđe”, kazao je akademik Filipović.

Istaknuo je da su ljudi u BiH, kao u multirateralnoj zajednici, tisuću i više godina živjeli jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, surađujući, razumijevajući se, sve dok se nije u njene poslove počeo miješati vanjski svijet.

Filipović je naglasio da je, inače, politika područje manipulacije, obmane, laži i prevare i da ju je zbog toga i sam napustio 1996. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*