Fizički obračun na tribini o hrvatskom članu Predsjedništva BiH

Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Na tribini “Trebamo li imati jednog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, održanoj sinoć u Hrvatskome domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, nakon istupa uvodničara, rasprava posjetitelja tribine prerasla je najprije u svađu, a onda u šamaranje i fizički nasrtaj jednoga od govorljivih polemičara na sudionika koji ga je kritički pokušao opomenuti da ometa javnu raspravu konstantnim upadicama.
Osoba kojoj za sada ne znamo identitet, a koji se predstavio kao predsjednik neke od braniteljskih udruga, preskočio je iz zadnjeg reda, dotrčao kroz masu posjetitelja i udario šakom iznenađenog sudionika rasprave u drugom redu.
Na tome ne bi završilo da nisu priskočili nazočni i pokušali smiriti uzavrelog nasilnika, kojega su uz krajnje napore izveli u hodnik. Nastavak naguravanja i potezanja uslijedio je u holu ispred dvorane, a pozvana je i policija koja je od sudionika i organizatora tribine uzela osobne podatke.
Tribina je nastavljena s raspravom uz gorak okus primitivizma i huliganskog ponašanja pojedinaca.
Da apsurd bude veći, iako su djelatnici PU Mostar izašli na mjesto napada, incident službeno nije registriran.
Uvodničari na tribini bili su prof. dr. Miroslav Palameta, prof. dr. Ivo Lučić, dr. Nino Raspudić i prof. Ivan Vukoja.
Sva četvorica uvodničara složila su se kako se ne smije ponoviti situacija s prošlih izbora, kada je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić. Po njihovu mišljenju, taj izbor je bio nelegitiman jer, kako su kazali, tog člana nisu izbrali Hrvati u BiH, već drugi narodi.
“To nametanje člana Predsjedništva BiH bio je jedan od zadnjih čavala lijesa Federacije”, kazao je dr. Nino Raspudić, dok je dr. Ivo Lučić istaknuo da su Komšićevim izborom za člana Predsjedništva BiH povrijeđena ljudska prava Hrvata u BiH.
U vezi s tim, prof. dr. Miroslav Palameta je upozorio da se ista situacija može ponoviti i na predstojećim listopadskim izborima, ako se hrvatski politički predstavnici ne dogovore oko zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH.
“Ako se hrvatski predstavnici ne dogovore, drugi će nam opet izabrati člana Predsjedništva BiH”, upozorio je Palameta, dodavši da bi eventualni dogovor hrvatskih stranaka bio veliki iskorak hrvatske politike u BiH, posebice pred nadolazeće ustavne promjene.
“Time bi se i motivirao hrvatski narod u BiH da izađe u što većem broju na predstojeće listopadske izbore”, poručio je Palameta.
Prof. Ivan Vukoja mišljenja je da se hrvatske strane trebaju dogovoriti i o tome kako ubuduće onemogućiti ponavljanje “izborne manipulacije” oko člana Predsjedništva BiH, jer, kako je kazao zajednički kandidat hrvatskih stranaka i dalje nije jamstvo da će Hrvati izabrat svoga člana Predsjedništva BiH.
Što se tiče dogovora oko zajedničkog kandidata, Vukoja je predložio da ga stranke mogu izabrati kroz određene predizbore, odnosno mogu organizirati unutarstranačke ili unutar nacionalne izbore na kojima će pobijediti najoptimalniji kandidat, bilo stranački ili vanstranački.
U svakom slučaju, dogovor oko zajedničkog kandidata u normalnim političkim okolnostima ne bio dobar jer vodi u političko jednoumlje, kazao je Vukoja, a s time se i složio dr. Nino Raspudić. On je kazao kako se Hrvati u ovom razdoblju nalaze pred “dva zla” od kojih moraju izabrati manje. Po njegovu mišljenju, manje zlo je da se privremeno suspendira politički pluralizam, te da se hrvatski predstavnici zajednički dogovore oko jednog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
U vezi s tim, Raspudić je najavio pokretanje inicijative o potpisivanju apela kojim bi se hrvatske stranke pozvalo da se dogovore oko zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH.
Izvor: Bljesak.info

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*