Florence Hartmann: Mladić se krio u blizini granice s Hrvatskom

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala i jedna od najbližih suradnica nekadašnje glavne tužiteljice ICTY-ja Carle del Ponte, Florence Hartmann, kazala je da se optuženi ratni zločinac Ratko Mladić jedno vrijeme krio u blizin i granice s Hrvatskom.

– Tužiteljstvo je znalo da se Ratko Mladić krio u Beogradu – rekla je Hartmann u intervjuu za tjednik “Vreme”. Ona tvrdi da je Del Ponte dobila čvrsta uvjeravanja od tadašnjeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice da će Mladić biti u Haagu do kraja travnja.

– Rečeno nam je da mu pokušavaju uputiti poruku da se preda. Ona je imala izvjesno povjerenje u Koštunicu jer je ponavljao da su na čelo vojske dovedeni ljudi koji će omogućiti da se Mladić odvede u Haag – rekla je Hartmann i potvrdila da je umirovljeni pilot Stanko Ristić 2006. prevezao automobilom Mladića od Beograda do jedne kuće u blizini granice s Hrvatskom.

Mladić je tada bio izoliran, sam je spremao kruh, pio je lijekove i komunicirao s obitelji putem mobilnog telefona i pošte, prenosi Kurir.

– Lociranje Mladića nikad nije bio problem. Problem je samo njegov status u vojnim strukturama, o kojem smo sve znali, a koji su njegovi ratni dnevnici potvrdili – da je Mladić tokom čitavog rata u BiH bio izravno podređen Beogradu – naglasila je Hartmann.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*