Florian Bieber: Vlada FBiH formirana je protivno Izbornom zakonu

Međunarodna zajednica u BiH nije podržala “pobunu” dva HDZ-a protiv novoformiranih vlasti u Federaciji BiH, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko suspendirao je odluku Središnjeg izbornog povjerenstva u kojoj je rečeno da formiranje vlasti u Federaciji BiH nije bilo u skladu sa Izbornim zakonom, a Ustavni sud Federacije donio rješenje o obustavljanju postupka? Kako to komentirate?

– Smatram da je vrlo čudno što je OHR intervenirao u ovom slučaju. Prilično je jasno da je Vlada formirana u Federaciji BiH u suprotnosti s Izbornim zakonom. Ne može se reći da je strategija HDZ-a da ne sudjeluje u ovakom formiranju Doma naroda Federacije BiH zloupotreba sustava, ali čini se da se OHR-a potpuno nepotrebno stavio na nečiju stranu u ovom sporu. Bilo bi puno korisnije da su se institucije Bosne i Hercegovine odredile i donijele odluku po ovom pitanju.

Predstavnici dva HDZ-a kažu da se Hrvati u BiH danas osjećaju obespravljenijima nego ikada, da su nadglasani, nedovoljno zastupljeni u institucijama vlasti itd. Nedavno su tijekom održavanja Hrvatskog narodnog sabora ponovili svoje stavove da u BiH treba biti više federalnih jedinica. Šta mislite o položaju Hrvata i njihovim zahtjevima?

– Sve dok su oba HDZ-a otvoreno zabrinuta zbog svoje zastupljenosti kao predstavnika koji zastupaju interese Hrvata, oni su u pravu. Politika SDP-a o ovom pitanju je bespotrebno otuđila od sebe mnoge Hrvate i doprinijela uspjehu retorike koju koristi Milorad Dodik. Nema sumnje da logika političkog sustava u BiH pokazuje da sva tri naroda trebaju biti uključeni u političke institucije. Uz zloupotrebu izbornog sustava kandidiranjem Željka Komšića i formiranjem federalne Vlade, SDP je poslao poruku da većina može nadglasati manjinu i nema sumnje da većina hrvatskih birača ne podržava trenutnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH ili ovakvu federalnu Vladu. Takva politika će ohrabriti zapaljive pozive za hrvatski entitet i ići u prilog Dodikovoj tezi o dominaciji bošnjačkih stranaka. Naravno, Dodik je slijedio istu politiku u RS-u, ali za SDP koji tvrdi da predstavlja sve građane BiH, to je politika koja im možda može donijeti neke kratkoročne dobitke, ali će zato pridonijeli mnogo većem strahu od dominacije većine i samo pomoći nacionalističkim strankama.

Florian Bieber, profesor za jugoistočne europske studije na Sveučilištu u Grazu, u intervjuu “Slobodnioj Bosni”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*