FOTO Sanader u sudnici: Bivši premijer bolestan, rasprava odgođena

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader stigao je pod policijskom pratnjom oko 9,10 sati na zagrebački Županijski sud, da bi sjeo na optuženičku klupu u aferi Hypo, jedinom slučaju gdje je osim za milijunsku korupciju optužen za ratno profiterstvo.

Ipak, rasprava je odgođena za 3. i 4. studenoga zbog Sanaderovih zdravstvenih problema. Naime, sudski vještak Vladimir Gašparević potvrdio je da Sanader ima problema s nepravilnim radom srca, te da ga muči povišeni tlak, poremećaj metabolizma masnoća, koji uz druge, dodatne faktore kao što su dob, obiteljska anamneza i spol predstavljaju riziko faktore koronarnog zbivanja.

Tijekom procedure koja je Sanaderu potrebna, objasnio je Gašparević, moguće je postaviti stent i umanjiti rizik od bolesti. Suca Ivana Turudića je zanimalo i kada bi se nakon toga mogla zakazati rasprava. “Po obavljenoj koronarografiji, ukoliko se ne utvrdi značajno suženje na koronarnim žilama, raspravni postupak može se nastaviti već za nekoliko dana. Ukoliko su potrebni terapijski postupci dilatacije i postavljanja stenta, po tim postupcima, ukoliko nema nepredviđenih komplikacija, pacijent je raspravno sposoban već za tjedan dana”, kazao je vještak.

“Kako nisu ispunjeni uvjeti za održavanje današnje rasprave, ista se odgađa, a nova se zakazuje za 3. i 4. studenog prema prethodnom rasporedu”, zakljuio je Turudić koji je još primijetio da nije u redu od Sanadera što nije obavio sve potrebne medicinske zahvate iako je to mogao napraviti još ranije.

Kako javlja Hina, iz zatvora u Remetincu Sanader je na stražnji ulaz suda u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, kao i do sada, dovezen kombijem pravosudne policije u pratnji dva policijska vozila.

Od policijskih snaga što osiguravaju područje oko suda puno su brojnije novinarske ekipe koje su pokazale nezapamćen interes za suđenje dosada najviše rangiranom hrvatskom političaru.

Za praćenje suđenja akreditirano je dvjestotinjak novinara, fotoreportera i snimatelja, među njima i ekipe najpoznatijih svjetskih medija, koje će suđenje pratiti u velikoj sudnici ili na internom televizijskom prijenosu ispred nje.

Nakon što sjedne na optuženičku klupu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a pročitat će se USKOK-ova optužnica koja ga tereti da je ratni profiter jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

Kako je i ranije tvrdio da je nevin očekuje se da će i pred sudskim vijećem suca Ivana Turudića poricati krivnju. Posebno točku optužnice za ratno profiterstvo koju je već »s gnušanjem« odbacio, ističući da se u vrijeme rata kao pukovnik borio za Hrvatsku.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš te Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić tada bi trebali iznijeti svoje uvodne govore, a sud potom odlučiti o dokaznim prijedlozima koji će se provesti na suđenju.

USKOK je predložio da se ispita 19 svjedoka, među prvima negdašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić te Nikica Valentić koji je bio premijer u vrijeme navodnog uzimanja provizije. Očekuju se i svjedočenja bivših čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera.

Osim u ovom slučaju Sanader je optužen i zbog navodna primanja 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj tvrtki prepustio upravljačka prava u Ini.

Uz afere o nezakonitoj prodaji HEP-ove struje i pogodovanju tvrtkama Roberta Ježića osumnjičen je i u aferi Fimi medija u kojoj je pod istragom od ovoga tjedna i njegova bivša stranka. HDZ je u istragu uključen jer se navodno financirao iz crne blagajne punjene novcem nezakonito izvučenim iz državnih tvrtki, među ostalim i za potrebe nekoliko predizbornih kampanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*