Fra Marko Semren imenovan banjolučkim pomoćnim biskupom

Papa Benedikt XVI. imenovao je srpnja člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marka Semrena pomoćnim biskupom banjolučkim dodjeljujući mu naslovnu biskupiju Abaradira. Ovu odluku Svetog Oca objavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup mons. Alessandro D’Errico na kraju redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH te svečanog misnog slavlja u banjolučkoj katedrali, 15. srpnja na svetkovina sv. Bonaventure, zaštitnika banjolučke biskupije i katedrale.

Fra Marka Semrena je docenta Franjevačke teologije u Sarajevu i gvardijana Franjevačkog samostana Gorica/Livno. Rođen je 9. travnja 1954. godine u župi Bila kraj Livna u Banjolučkoj biskupiji.

Nakon položenih svečanih zavjeta 13. travnja 1980. godine zaređen je za svećenika 29. lipnja 1981. godine Nakon toga studirao je na Papinskom Sveučilištu Antonianum u Rimu gdje je magistrirao 1985. godine, a potom i doktorirao 1986. godine iz područja franjevačke duhovnosti.

Dobro poznaje talijanski jezik, a služi se njemačkim i španjolskim.

Objavio je nekoliko knjiga znanstvenog i pučkog sadržaja te nekoliko članaka u crkvenim časopisima, posebno franjevačkim, zanimajući se posebno za franjevačku prisutnost u Bosni. Sudjelovao je na mnogim simpozijima i kongresima franjevačke formacije. [kta]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*