Francu Kosu i ostalima 142 godine zatvora za zločin u Srebrenici

Danas je Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu izrekao najvišu kazna u svojoj, relativno kratkoj, povijesti.

U procesu četvorici optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u srpnju 1995. u Srebrenici, Stanko Kojić dobio je 43 godine, Franc Kos 40 godina, Zoran Goronja 40 i Vlastimir Golijan 19, odnosno ukupno 142 godine zatvora.

I Tužiteljstvo i obrana najavili su žalbu na presudu. Tužiteljstvo jer smatra da su oni trebali biti osuđeni za genocid ili u najmanju ruku za pomaganje u genocidu, a obrana će se žaliti na visinu izrečenih kazni.

Predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić izjavila je za agenciju Anadolija da su preživjeli Srebreničani ogorčeni zbog odluke Suda BiH da Franca Kosa i ostale optužene pripadnike Desetog diverzantskog odreda Vojske RS oslobodi krivice za genocid.

Činjenica da je Sud BiH Kosu i ostalima izrekao ukupnu kaznu zatvora od 142 godine ne zadovoljava majke Srebrenice. “Ja sam strašno ljuta na ovu presudu Suda BiH, pa da su im dali kaznu i od 300 godina. Oni su izbrisali točku genocida i to za mene nije prihvatljivo”, kazala je Subašić.

“Zar nije genocid ubijati djecu, starce, žene, silovati žene. Kopamo djecu sa jednom kosti, sa dvije kosti, djecu bez glava. I sad nema točke optužnice za genocid. Tako će opet donosti presude. Neće ući u historiju da su osuđeni za genocid, i to je politika i ništa drugo”, naglasila je predstavnica preživjelih Srebreničana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*