Francuska Hrvatskoj izručila Milorada Momića

Francuska je u petak Hrvatskoj izručila Milorada Momića optuženog za ratni zločin, doznaje Hina poslijepodne u hrvatskom MUP. Momić je uhićen u Francuskoj temeljem Interpolove tjeralice raspisane u veljači ove godine,

Nakon predaje Hrvatskoj Momić, protiv kojega se u odsutnosti vodi postupak na Županijskom sudu u Vukovaru, smješten je u osječki zatvor, dodaju u MUP-u.

Francuska novinska agencija AFP danas je objavila da je Hrvatska Momićevo izručenje tražila zbog ubojstva jednog hrvatskog civila i mučenja više njih 1991. u Berku.

Taj je Srbin iz Hrvatske, po tvrdnjama AFP-a, osumnjičen i da je sudjelovao u masakru u Srebrenici u srpnju 1995., a srpske ga vlasti navodno također traže zbog zločina protiv čovječnosti, jer je bio pripadnik zloglasne specijalne jedinice Škorpioni. U Srbiji je osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu šestoro srebreničkih Bošnjaka u Trnovu, u srpnju 1995. godine, pa je i Srbija bila zatražila njegovo izručenje.

Francusko državljanstvo Momić je dobio 2006. jer je oženio Francuskinju te je promijenio ime u Guy Monier. Francuska koja inače ne izručuje svoje državljane na Momićevu se predaju Hrvatskoj, prema tvrdnjama AFP-a, odlučila jer u vrijeme kada su zločini počinjeni Momić nije imao francusko državljanstvo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*