Francuska opet protjeruje Rome: Socijalist Hollande stopama desničara Sarkozyja

Nekoliko desetaka rumunjskih Roma, korisnika humanitarne pomoći za povratak, trebalo bi u četvrtak otputovati iz Lyona u Rumunjsku, što je “protjerivanje pod humanitarnom krinkom”, smatraju aktivisti za ljudska prava.

Aktivist za prava Roma Jean-Philippe procjenjuje da bi se u zrakoplov trebalo ukrcati 240 Roma, što će biti najveće protjerivanje iz Lyona od početka godine i izbora socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.

Predstavnica francuskog Ureda za imigraciju i integraciju nije objavila točan broj ljudi koji će napustiti zemlju.

“Ti dobrovoljni povratci zapravo su protjerivanja i uz to se baca javni novac jer će se mnogi ponovno vratiti”, rekao je Jean-Philippe.

Kandidati za povratak dobivaju 300 eura po odrasloj osobi, odnosno 150 eura za svako djete. Osim toga, u četvrtak su evakuirana dva kampa u blizini Lillea u kojima je živjelo oko 200 Roma.

U Francuskoj, po organizaciji Liječnici svijeta, živi 15.000 Roma i ta je brojka prilično konstantna unatoč protjerivanjima jer se protjerani sustavno vraćaju.

Premda su europski građani, Romi nemaju pravo na zapošljavanje zbog privremenih mjera koje je za bugarske i rumunjske građane do kraja 2013. uvelo desetak država članica EU-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*