Francuski ministar zabranio genetski modificirani kukuruz

Francuski ministar poljoprivrede Bruno Le Mer uveo je danas privremenu zabranu genetski modificiranog (GM) kukuruza MON 810 američkog proizvođača “Monsanto” kao preventivnu mjeru “radi zaštite čovjekova okoliša”.

Mnistarstvo poljoprivrede Francuske je u veljači 2008. uvelo zabranu sjetve genetski izmijenjenih usjeva kompanije “Monsanto” zbog zabrinutosti za javno zadravlje, ali je francusko Državno vijeće ocijenio da vlada nije dokazala da “Monsantovi” usjevi “nose povećanu razinu rizika po ljude i okoliš”, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Francuski najviši administrativni sud je u studenom 2011. preinačio vladinu zabranu sjetve GM-usjeva, ali je predsjednik Nicolas Sarkozy odmah poslije te presude i slične odluke Europskog suda pravde obećao da će potražiti nove zakonske mjere.

“Monsanto” prodaje kukuruz MOB 810, koji je otporan na insekte štetočine, pod trgovinskim nazivom “JildGard”, ali neke zemlje smatraju da on može predstavljati opasnost po biljke i životinje, prenosi Tanjug.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*