Francuzi biraju predsjednika, Sarkozy i Hollande favoriti za drugi krug

U Francuskoj se danas održava prvi krug predsjedničkih izbora, na kojima će gotovo 44 milijuna glasača birati između 10 kandidata za šefa države, no ankete govore da niti jedan od njih neće osvojiti natpolovičnu većini i pobijediti u prvom krugu, a u drugi krug bi se trebali plasirati Nicolas Sarkozy i Francois Hollande.

U osam sati je diljem zemlje otvoreno oko 85.000 glasačkih mjesta koja se zatvaraju u 18.00 odnosno 20.00 sati u većim gradovima. Izbori za dijasporu i stanovnike prekomorskih područja počeli su jučer.

Predsjednik kojemu istječe mandat Nicolas Sarkozy (57) bio je 2007. izabran za predsjednika Francuske s 53 posto glasova i obećanjem promjena politike svoje zemlje. Na ove izbore izlazi s etiketom najnepopularnijeg predsjednika koji se natječe za još jedan mandat.

Umjereni socijalist reformist Francois Hollande (57) želi postati normalni predsjednik po stilu vladanja. Vodeću stranku ljevice vodio je 11 godina i prikazuje se kao osoba koja ulijeva povjerenje i okuplja ljude. Predstavlja se kao kandidat zbiljne ljevice koja neće razočarati.

Marine Le Pen (43) prvi se put natječe za predsjednicu. Vodstvo Nacionalne fronte preuzela je iz ruku svoga oca Jean-Marie Le Pena, utemeljitelja te krajnje desne stranke. Želi ponoviti očev uspjeh iz 2002., kada je uspio proći u drugi krug predsjedničkih izbora.

Očekuje se da će Sarkozy i Hollande u prvom krugu izbora biti prilično izjednačeni, ali da nijedan od njih neće dobiti dovoljno glasova, a u drugom krugu, 6. svibnja bi po anketama trebao pobijediti Hollande.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*