Franjevačka provincija Bosna Srebrena: Naš je službeni stav da Hrvati moraju biti jednakopravni u BiH

Uprava Franjevačke provincije Bosne Srebrene oglasila se priopćenjem u povodu javnog djelovanja nekih članova i njihovih istupa vezanih za političku krizu u BiH. Iako je priopćenje sastavljeno vrlo diplomatskim rječnikom, lako je prepoznati kritičan ton prema nekim istaknutim franjevcima. Evo što stoji u priopćenju:

“Uprava Franjevačke provincije Bosne Srebrne u skladu sa svojim prvim i temeljnim, vjerskim pozvanjem sklanja se od uplitanja u političko-stranački život i smatra kako je veoma važno u javnom i društvenom životu poštovati područja autonomije raznorodnih institucija i struktura što je općeprihvaćena tekovina i standard suvremene europske civilizacije…

Međutim, takav principijelni stav nalaže nam kako ne smijemo ostati nijemi i pasivni onda kada se na društvenom i političkom polju događaju pojave koje upućuju na ozbiljno narušavanje samih osnova na kojima počiva Bosna i Hercegovina kao zajednica jednakih naroda i građana.

Obveza uprave Bosne Srebrene u takvim trenucima javno se očitovati proizlazi iz njezinoga drugog povijesnog i aktualnog pozvanja – brige o narodno-vjerničkoj, hrvatskoj i katoličkoj supstanci u Bosni i Hercegovini pa kroz to i o samoj Bosni i Hercegovini.

U sedamstoljetnoj tradiciji bosanske franjevačke „strategije“ i „politike“ to dvoje je nerazdvojno sraslo u jedno. Čak i po prosudbama objektivnih i nepristranih promatrača u krizi koja danas potresa Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu, manjkav politički položaj Hrvata, kao najmalobrojnijega naroda, veoma je osjetljivo političko pitanje.

Političkim pitanjem se najviše manipuliraju međunarodni čimbenici koji hrvatsko pitanje lako zanemaruju i cinično izigravaju jer misle da je tako najlakše, domaći politički akteri koji se u težnji da pribave vlast ne ustručavaju ni od prljave političke trgovine hrvatskim mandatima te same hrvatske stranke i političari koji međusobno posvađani i svrstani u protivničke tabore neodgovorno i bezočno urušavaju ono u što se zaklinju kao u svoj cilj i motiv – interes hrvatskog naroda.

U takvoj situaciji nasušna je potreba za razumnim i uravnoteženim a istinitim pogledom i tumačenjem koje hrvatski problem ne bi preuveličavalo, ali ga ne bi ni prikrivalo, umanjivalo i ignoriralo, jer ni jedno ni drugo stajalište ne odražava pravu istinu o problemu, nego otežava i odlaže njegovo rješavanje.

Uprava Bosne Srebrene ovim putem želi upozoriti i na pojavu da neki članovi franjevačke zajednice, ugledni u društvu, u svomu javnom djelovanju često idu naruku jednome od ova dva pogrešna pristupa, minimizirajući političku važnost objektivno postojećeg problema nejednakopravnosti Hrvata i svrstavajući se aktivno uz određene stranačke politike kojima takvo njihovo držanje odgovara.

Iako poneseni i najčestitijim namjerama, oni na taj način sudjeluju u produbljivanju krize i lošega političkog stanja u Federaciji BiH i u Bosni i Hercegovini.

Uprava provincije ni na koji način ne osporava njihovo građansko individualno pravo i na takav politički angažman no dužna je objasniti da oni ne nastupaju u ime Uprave niti u ime cjelokupne franjevačke zajednice u Bosni i Hercegovini, nego u svoje osobno ime.

Otvoren je kritički i istinit tretman političke nejednakopravnosti Hrvata te iskreno nastojanje svih relevantnih čimbenika da on prevlada jedini ispravan put i način za Hrvate i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Politička se jednakopravnost svakako mora osigurati Hrvatima i to ne samo nekom budućom promjenom Ustava i izbornog zakona, nego i u ovom periodu prije tih ustavnih i zakonskih promjena.

To je službeni stav Franjevačke provincije Bosne Srebrene, bez obzira na moguća drugačija privatna mišljenja, kaže se na kraju priopćenja.

3 Comments

  1. U Svakom slucaju podrzavam ovakav stav-Hrvati moraju biti ravnopravni na cijelom teritoriju BIH—i novi ustav mora se donijeti pod hitno a to znaci ukidanje RS—-TVOREVINE ZLA..

  2. znaci li to da je sdp-ovac markesic izbacen iz Franjevacke provincije BOSNA SREBRENA?
    Stado koje bi franjevci htjeli predvoditi se osipa nevjerovatno brzo–neka razmisle sto pricaju–tako su branili hrvate bih i 1990–DOBILI SU ZASLUZENO PO NOSU–STADO FRANJEVACKO NIKADA NIJE DALO ZAKLETVU VATIKANU ZA JEDINSTVENU BIH,,CRKVA I FRANJEVCI SE TAKO PONASAJU–TO KORISTE I SRBI I MUSLIMANI POSEBNO–treba i FRANJEVCIMA RECI DOSTA–neka pravdu traze na drugi nacin i preko drugih ledja–mi nismo ovce za prodaju vise.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*