Franjevački muzej u Livnu uključen u Dan muzejske solidarnosti

cultureshutdownFranjevački muzej i galerija Gorica Livno uključen je u međunarodni Dan muzejske solidarnosti prema projektu međunarodne platforme Cultureshutdown kao podrška svim kulturnim institucijama u BiH.

Platforma Cultureshutdown, koja okuplja preko 160 kulturnih institucija, osnovana je kao globalna volonterska, neprofitna mreža znanstvenika i kulturnih djelatnika u siječnju 2012. godine. Cilj joj je ujedinjenje na globalnoj razini kako bi se spriječilo uništavanje kulturne baštine koja pripada svim građanima BiH.

Na svojim web stranicama sudionici ovog projekta, kao i Franjevački muzej i galerija Gorica, će postaviti svojevrsnu virtualnu izložbu dokumentacije kao čin podizanja svijesti o akutnoj krizi i zatvaranju kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Naime, u ponedjeljak, 4. ožujka navršava se šest mjeseci od zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu i to zbog neuspjeha izvršne vlasti da osigura pravni status i odgovarajuća sredstva za tu instituciju. Također, i druge kulturne institucije pred zatvaranjem.

Iz navedene platforme pozivaju i druge muzeje širom svijeta da pokažu svoju solidarnost s ugroženim bosanskohercegovačkim kulturnim institucijama jer samim sudjelovanjem doprinose rješavanju ove krize.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*