Franjo Topić: Najbolje bi bilo ukinuti političke stranke u BiH

He, he, to je politika. Imam tu jedno grubo rješenje – najbolje bi bilo ukinuti stranke, da imamo samo administraciju, jer se stranke bore za svoje glasove, za svoju vlast, a onda to prenose na sve ljude. Jadni ljudi, ne mogu, k’o biva, ovdje zajedno živjeti, jer znate, političare prenose mediji, tako se stvara javno mnijenje. Onda odu u Austriju, u Beču žive, koga briga, nitko ništa ne odlučuje, ne mogu ni glasovati. Ovdje se svađaju oko politike hrvatske, bošnjačke, srpske, oko odnosa, odu u Beč, nemaju nigdje ništa, mogu raditi koliko hoće, plaćati poreze i stvar je završena.

Ali, eh, to je tako, stranke i političari često više vode računa o svojim osobnim interesima nego općem dobru. I to se prenosi na ljude.  Inače, ovdje ima puno finoga, puno dobroga, također i suradnje i poštivanja među ljudima. A što drugo nam preostaje? Mi ćemo uvijek biti, sada ovdje gdje jesmo, Mostar, Banjaluka,  gdje jesmo, samo je pitanje kako ćemo živjeti – hoćemo li se stalno svađati ili ćemo pokušati da živimo u miru. Od svađe nema koristi.

Prof. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak u odgovoru na pitanje «Što mislite – što je najznačajnije  ostvariti kako bi se postigao život u miru i slozi u Bosni i Hercegovini?» za RFE

3 Comments

  1. U pravu je dr. Topić, Bosna i Hercegovina je bila mirna dok se u njoj nije odlučivalo ili pkušavalo odlučivati. No ta su vremena prošla, kotač povijesti ne okreće se unazad. Administraciju koja će odlučivati mora netko pstaviti, a ako nema okupacijske vlasti ili diktature, onda se onaj tko će postaviti administraciju bira na izborima. 3. listopada građani su izabrali, birat će opet kad za to dođe vrijeme, ali ni jedna izabrana garnitura ne može BiH preko noći pretvoriti u uređenu demokratsku državu. To je dug proces.

  2. TREBA UKINUTI TEBI PRAVO DA GOVORIS U IME IZDANOG NARODA—KO SI TI I U IME CIJE GOVORIS—KOLKO BIH HRVATA ZASTUPAS—BIH HRVATI SU SVOJE NA IZBORIMA REKLI–STAVI FES NA SVOJU GLAVICU I SUTI–IZDAJNICE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*