Füle: Bez provedbe odluke u slučaju “Sejdić i Finci” SSP neće stupiti na snagu

Europski komesar za proširenje Štefan Füle kaže da za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine i EU potrebno usvojiti dopune Ustava BiH, sukladno odluci Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”.

Füle je, poslije susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Bruxellesu, naglasio da je u BiH nedavno došlo do niza pomaka, “uključujući usvajanje zakona o državnoj pomoći i popisu stanovništva, kao ključnih koraka za napredak BiH na putu uključivanja u Europu”, ali je izrazio žaljenje što zajedničko parlamentarno povjerenstvo u BiH još nije postiglo dogovor o usvajanju nužnih ustavnih promjena.

Naglasio je važnost ostvarivanja od EU postavljenih prioriteta, kao što su “usvajanje zakona o proračunu za 2012. godinu, jer je to od hitne važnosti za financiranje kljčnih ustanova važnih za integraciju u EU, poput Agencije za suzbijanje korupcije”.

Takođe je bitno, po njegovim riječima, da vlasti u BiH krenu u primenu preporuka, utvrđenih u Strukturnom dijalogu EU-BiH o pravosuđu, kao i da efikasno sprovedu sve reforme na koje vlasti BiH obvezuju rezultati dijaloga o ukidanju viza EU za državljane BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*