Füle čelnicima BiH dao popis uvjeta za podnošenje zhtjeva za članstvo u EU

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda prisustvovao je danas otvaranju dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja EU, koji je na poziv Štefana Fülea, povjerenika za proširenje i europsku susjedsku politiku, održan u Bruxellesu.

U uvodnom obraćanju, Füle je istaknuo da BiH ima jasnu europsku perspektivu i da pozdravlja nedavno usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu stanovništva, što predstavlja pravi put u napredovanju BiH u procesu europskih integracija.

Naglasio je također da je u narednom razdoblju neophodno osigurati njihovu potpunu realizaciju. Europska komisija se nada da će u najkraćem mogućem roku, Bosna i Hercegovina biti u mogućnosti da ispuni uvjete za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i preostale uvjete za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU.

Povjerenik Füle je predstavnicima bh. izvršne vlasti i vodećih političkih stranaka uručio Mapu puta koja bi mogla omogućiti da sa njenim provođenjem, BiH podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU prije isteka ove godine.

S tim u vezi, za zahtjev za članstvo u EU potrebno je do 31. kolovoza 2012. godine uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić – Finci. Naglašeno je da je ovo najvažniji element koji nedostaje kako bi bila donesena odluka o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Do polovine rujna trebalo bi da bude održan tehnički sastanak EK u BiH na visokoj razini i srednjoročni pregled provođenja Mape puta, što bi rezultiralo drugim sastankom dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja.

Nakon lokalnih izbora, koji će biti održani 7. listopada, predviđeno je da se usvajanje Godišnjeg izvještaja o napretku BiH, koji priprema Europska komisija, obavi 10. listopada, a do kraja listopada da se pripremi odgovor BiH na dvije liste sektorskih pitanja koje su prisutnima uručena na današnjem sastanku, a u vezi sa definiranjem efikasnog mehanizma koordinacije o pitanjima EU.

Predviđeno je da do 30. studenog bude izvršena izmjena Ustava tako da bude usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić-Finci.

Nakon drugog sastanka dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanje koji je planiran u studenom ove godine, pod uvjetom da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu, BiH bi mogla do 30. studenog podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, priopćeno je iz Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Sastanku u Bruxellesu su prisustvovali i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Fahrudin Radončić, predsjednik SBBBiH, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990, Sulejman Tihić, predsjednik SDA i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, a pored Štefana Fülea, ispred Europske unije sastanku su prisustvovali i Pjer Mirel, Stefano Sannino, Paola Pampaloni te drugi visoki dužnosnici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*