Füle: Ne vidim temelja za odgodu ulaska Hrvatske u EU

Ne vidim temelja za odgodu ulaska Hrvatske u EU niti ima potrebe da se razmišlja o odgodi, izjavio je u Pragu europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, u vrijeme kada njemački mediji i neki utjecajni političari ocjenjuju da Hrvatska još nije spremna postati punopravnom članicom Unije.

Za one koji kažu da je naše izvješće o monitoringu bio poziv za buđenje rekao bih da jest, ali ne poziv za medije, ne za parlamente nekih zemalja članica. Bio je to poziv za Hrvatsku, rekao je Füle na upit hrvatskih novinara na marginama konferencije o proširenju EU-a u Pragu.

Ponovio je da Hrvatska prije članstva mora ispuniti 10 zadataka navedenih u posljednjem izvješću Europske komisije o monitoringu. “Apsolutno ne sumnjam u sposobnost hrvatske vlade da te zadatke ispuni tako da Hrvatska postane članicom točno kako je planiralo Europsko vijeće, to znači 1. srpnja 2013.”, naglasio je Füle.

Europski povjerenik za proširenje izjavio i da bi Hrvatska i Slovenija trebale uložiti više napora u rješavanje problema Ljubljanske banke, jer Unija ne želi “uvoziti” bilateralne probleme zemalja članica.

Pohvalio je Zagreb i Ljubljanu za postizanje arbitražnog sporazuma o granici, ali je podsjetio na dugogodišnji neriješeni problem Ljubljanske banke kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u svome parlamentu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*