Gadafi se krije u bunkeru kojeg su mu, po Titovom nalogu, sagradili Bosanci

Dok ga NATO bombardira, zapadni i regionalni lideri pozivaju da poslije četiri desetljeća na vlasti, jednostavno, ode, a on suvereno poručuje kako neće napustiti zemlju svojih predaka, libijski vođa Moamer Gadafi krije se u atomskom bunkeru koji su mu, prema nalogu Josipa Broza Tita, gradili i Bosanci, piše sarajevski Dnevni Avaz.

List piše da je, prema provjerenim podacima, riječ o skloništu koje je izgrađeno još sedamdesetih godina prošlog stoljeća zbog Gadafijeve poznate paranoje da će na njega biti izvršen atentat. Objekt su osmislili jugoslavenski vojni stručnjaci, a gradile kompanije iz bivše SFRJ.

Kako se vjeruje, Gadafijev bunker je izgrađen duboko pod zemljom, negdje u libijskoj pustinji. Izgrađen je po uzoru na Titov bunker ARK, koji se nalazi na dubini od 280 metara pod zemljom, u utrobi planine Prenj kod Konjica.

Izgradnja Gadafijevog objekta koštala je nevjerojatnih šest milijardi američkih dolara. Prema pisanju arapskih medija, trebao je poslužiti za spas od prirodnih nepogoda te zaštitu od atomskih napada, a u njemu bi čak godinu moglo preživjeti više od 500 osoba…

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*