Gadafi ubijen nakon pada Sirta, u Tripoliju veliko slavlje

U Tripoliju je počelo veliko slavlje praćeno pucanjem iz vatrenog oružja nakon što je u četvrtak priopćeno da su snage odane Nacionalnom prijelaznom vijeću (NPV) zauzele rodni grad bivšeg libijskog diktatora Sirt i ubile Moamera Gadafija.

Potpredsjednik NPV-a Abdul Hafiz Ghoga potvrdio je da je Gadafi mrtav. Libijska televizija također je izvjestila da je Gadafi ubijen, a a da su njegovi sinovi Mutassim, Mansour Daw and Abdullah al-Senussi uhićeni i prebačeni u Misratu.

Kasnije je AFP objavio vijest o Mutassimovoj smrti. Vjeruje se da se najpoznatiji Gadafijev sin Saif al-Islam još uvijek krije negdje u pustinji.

TV postaja Al Jazeera objavila je ekskluzivne snimke za koje se tvrdi da prikazuju Gadafijevo mrtvo tijelo.

Gadafi je bio teško ranjen u razmjeni vatre, barem prema riječima službenika Viječa Abdela Majida, u izjavi danoj zapadnim novinarima. Pogođen je u noge i u trbuh. Nedugo nakon objavljivanja vijesti o tome da su snage lojalne NPV-u zauzele Sirt, AFP je prenio riječi dužnosnika Nacionalnog prijelaznog vijeća, Mohameda Leitha, po kojima je Gadafi “teško ranjen, ali još uvijek diše”.

Uhićenje i ubojstvo Gadafija uslijedilo je nakon što su snage prijelazne vlade jutros zauzele Sirt, oko kojeg su dugo vođene žestoke borbe. Sirt je bio posljednje uporište snaga odanih Muameru Gadafiju. Reporteri s terena prenose da je završni napad počeo jutros u osam sati i da je trajao oko sat i pol.

Kako prenosi Reuters, prema riječima pobunjenika, Gadafi se krio u rupi u Sirtu i u trenutku uhićenja je vikao: “Ne pucajte, ne pucajte”, a nakon što je zarobljen odvezen je ambulantnim vozilom.

Sklonište u kojem se skrivao Gadafi

Pukovnik Gadafi je vlast u Libiji preuzeo 1969. godine. Međunarodni kazneni sud u Den Haagu raspisao je tjeralicu zahtijevajući Gadafijevo uhićenje i dovođenje pred lice pravde.

Fotografija mrtvog Gadafija objavljena na TV postaji Al Jazeera

Borbe za Sirt trajale su tjednima. Borci NTC-a grad su držali u okruženju, ali su im napadi često bili kaotični i rezultirali su brojnim pogibijama. Također, Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnu gradu pružali su žestok otpor, prislivši ustanike na borbu za svaku četvrt.

Sirt je prije rata imao 75 tisuća stanovnika, kojih su većina izbjegli iz grada, a on sada leži u ruševinama od topničke paljbe koja je tjednima zasipala grad.
(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*