Galbraith je nešto pobrkao: HV pred Banjom Lukom nije zaustavljena zbog zločina u Oluji!

Tvrdnje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha da je SAD dopustio Hrvatskoj da krene u oslobađajuću akciju Oluja zato što je prije toga počinjen pokolj u Srebrenici, kao i da je Hrvatska vojska zaustavljena pred Banjom Lukom zato što su tijekom Oluje počinjeni zločini, demantira dvoje svjedoka tih događaja – tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić i zamjenica predstojnika Ureda predsjednika, ujedno savjetnica predsjednika Tuđmana za politička pitanja Vesna Škare-Ožbolt.

Objavio je to današnji Večernji list, koji piše da njih oboje tvrde da se od SAD-a nije tražilo, pa tako ni dobilo, zeleno svjetlo za Oluju, ali priznaju da su Amerikanci zaustavili HV i Armiju BiH pred Banjom Lukom, ali iz sasvim drugih razloga od onih koje spominje Galbraith.

“Jako me iznenadio intervju koji je Galbraith dao beogradskom Nedjeljniku. Ne znam jesu li to autentične izjave, ali znam da je na dan kada je počela Oluja bio na odmoru, i to na brodu u Opatiji ili Ičićima. Nazvao me oko 9 sati ujutro i pitao što se zbiva. U podne je došao k meni u Ured predsjednika”, kaže Škare Ožbolt pitajući zar bi bilo moguće da je akciju Oluja odobrio SAD, a da njihov veleposlanik u Hrvatskoj o tome nije imao pojma.

Mate Granić kaže da je Hrvatska bila najavila da će pokrenuti vojno-redarstvenu akciju oslobađanja svoga teritorija ako ne bude dogovora, ali za akciju nije tražila zeleno svjetlo. “Istina je jedino da su SAD bile prve obaviještene o tome da je Oluja počela”, rekao je Granić, ističući da se Oluja savršeno uklapala u američki mirovni plan koji je podrazumijevao vojni poraz Slobodana Miloševića, a nakon toga njegovo dovođenje za pregovarački stol.

Galbraithovu tvrdnju da su Amerikanci zaustavili HV pred Banjom Lukom zato “što su se Hrvati u Krajini onako ponašali, činili zločine, ubijali civile i palili njihove kuće, a da nisu, vjerojatno bi imali prešutnu dozvolu SAD-a da nastave vojnu akciju”, Granić potpuno odbacuje.

“Kada su snage HV-a i Armije BiH došle 23 kilometra do Banje Luke, nazvao me Warren Christopher, tadašnji američki državni tajnik, i tražio da predsjedniku Tuđmanu prenesem zahtjev da stanemo. Tražio sam još tri dana objašnjavajući da nam toliko treba da konačno završimo rat, ali je on to odbio”, kaže Granić.

Christopherovi argumenti bili su da će, ako se nastavi akcija, otići još 350.000 Srba, da će to biti humanitarna katastrofa i da će se Srbija dodatno radikalizirati te će se morati uključiti i NATO koji će štititi izbjeglice.

U međuvremenu je i mirovni posrednik Richard Holbrooke također tražio zaustavljanje pred Banjom Lukom, s istim argumentima kao i Christopher. Razmatrajući stvari u širem kontekstu predsjednik Franjo Tuđman je, kaže Granić, zaustavio vojsku.

Da Galbrathova teorija o zaustavljanju akcije zbog zločina koji su počinjeni u Oluji ne drži vodu jasno je i iz toga što su, kako podsjeća Vesna Škare-Ožbolt, hrvatske i bošnjačke snage do Banje Luke došle “dok je Oluja još trajala, a svi zločini dogodili su se nakon završetka akcije”.

Granić također napominje kako mu je Galbraith nakon vojnih akcija rekao da smatra kako je njegova Vlada pogriješila kada je HV i Armiju BiH zaustavila pred Banjom Lukom, piše Večernji list.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*