Galbraith: Najveća greška je što HV-u nije dopušteno da uđe u Banju Luku

Najveća greška međunarodne zajednice počinjena tijekom rata u Bosni i Hercegovini bila je ta što nije dopustila potpuni vojni poraz bosanskih Srba koji je 1995. bio sasvim izgledan, izjavio je nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith.

U intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski “Dnevni avaz” Galbraith je ustvrdio kako bi stanje u BiH bilo puno bolje da su snage kojima su zapovjedali Radovan Karadžić i Ratko Mladić u cijelosti poražene odnosno da se hrvatskim snagama dopustilo osloboditi Banju Luku.

“U jednu ruku mislili smo da bi, ako Banja Luka padne, to bio značajan poraz za fašiste i masovne ubojice. Imali bismo drugačiji mir u kojemu oni ne bi sudjelovali. Nešto poput Njemačke u kojoj nacistima nije dopušteno biti dijelom mirovnog procesa”, opisao je Galbraith razloge zbog kojih se u administraciji Billa Clintona 1995. razmišljalo kako bi Hrvatska vojska trebala ući u Banju Luku.

Galbraith je pojasnio kako su na kraju ipak prevagnuli strahovi od mogućeg ponavljanja zločina počinjenih tijekom operacije “Oluja” ali i od kaosa kojega bi prouzročio masovni bijeg stotina tisuća srpskih izbjeglica prema Srbiji.

Galbraith tvrdi kako je konačnu odluku da se prekine napredovanje prema Banjoj Luci donio tadašnji Clintonov savjetnik za nacionalnu sigurnost Anthony Lake uz potporu državnog tajnika Warrena Cristophera koji je želio da se rat završi što prije.

Rezultat svega bio je kraj sukoba i daytonski ustav za kojega Galbraith sada kaže da je “grozan” te kako je na njegovim temeljima nemoguće izgraditi modernu europsku državu.

Galbraith ističe kako 1995. godine nije bilo nimalo lako uvjeriti tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića da odustanu od vojnog oslobađanja Banje Luke ili Prijedora, posebice što bi u tom slučaju bilo izgledno znatno jačanje Hrvatske.

Galbraith također tvrdi kako je Tuđman bio opsjednut ulogom predziđa kršćanstva koju je namijenio Hrvatskoj držeči da ona treba biti štit zapada prema muslimanima u BiH.

“Tuđman me pokušavao uvjeriti kako je Hrvatska istočna granica Zapada, da je islam u Bosni ‘vrh islamskog koplja’ zabodenog u Europu i da se bosanska vlada i bosanski muslimani mogu očuvati kao civilizirani uz pomoć križa. To je, prema njegovim riječima, bio križ kojega je Hrvatska trebala nositi”, kazao je Galbraith u intervjuu “Dnevnom avazu”.

6 Comments

  1. Zasto sad ne dopustiti Armiji Bosne i Hercegovine da uspostavi ustavnopravni poredak na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.Zar je Dejton vjecan zar treba gajiti Fasizam u srcu Evrope necuveno.Ovakvo stanje je neodrzivo sve zbog Nakaradnog i nepravednog Dejtona.Fasisticka tvorevina stvorena u Dejtonu mora nestati i sa njom nestaju razni Fasisti koji su ubijali Bosnu i Hercegovinu.Zapadna Demokratija je Apsolutna nepravedna prema Bosni samo zato sto u njoj zive Bosnjaci Muslimani zasto se kaznjava Zrtva a ne Agresor na Bosnu i Hrvatsku.

  2. Kad bi Hrvati oslobodili SAO Krajinu, nikada da nisu dobili zeleno svjetlo od Amerike,pa zamislite da je ostala SAO krajina u okvirima kao što je danas RS šta bi napravili na ekonomskom ili političkom planu ama baš ništa uvjek bi ih Srbi kočili i uslovljavali.To je nepravda za sve prave Bosance i Hercegovce nepravedan MIR PA ČAK I POKLON ZA ZLOČINCE KOJI SE ZOVE REPUBLIKA SRPSKA !!!!

  3. Da je srece da nije bilo rata, ovi Ameri ne mogu bez krvi. Politicari su neka posebna vrsta ljudi, odnosno neljudi, za njih smo mi svi brojke, trebalo je poravnati ovaj ili onaj grad, kakve izjave, pa dali ti ljudi imaju dodir sa stvarnoscu.
    Sve je bilo dogovereno, kako i dokle da se ide, srpska vojks se povlacila, a ostali nadirali, kad se doslo do 49%:51% stalo se. Sjecan ce na CNN kaze jos nekoliko procenata i rat u BiH je gorov,…

  4. Zlocin nije formiranje RS, zlocin je bilo izbjegavanje razgovora o podjeli BiH. Ako dva konstitutivna naroda nece da zive u toj BiH, zasto bi ih neko tjerau u tu tvorevinu.

  5. Zivim u Torontu, porijeklo Srbin iz Sarajeva. Pita me neki Rumun za koga cu da navijam za Bosnu ili za Rumuniju?
    Za Japa, velim je, daleko smo mi dogurali.

  6. Pa kad ste takva sila gospodine iz Velike Amerike, sto ne udjoste u Kosovo, nego potpisaste neki dokument koji kaze da je Kosovo dio Srbije, hajde ne pametuj!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*