GALERIJA Stari most u slikarskoj interpretaciji Igora Zovke

Ljubitelji likovne umjetnosti i gosti caffe galerije Zrin, na zagrebačkom Zrinjevcu, od danas mogu uživati u postavu slika svestranog zagrebačkog Mostarca, slikara i novinara Igora Zovke. Tematika izložbe je Stari most, odnosno Zovkin pogled na tu znamenitu mostarsku građevinu.

– Stari most nije simbol, ni pozitivni ni negativni. On je predivna građevina koja postaje metafora za likovni izričaj. On postaje skup zanimljivih dijelova, sjene, svjetla, planova, boja, linija, punine i praznine. Postaje igra svih tih međuodnosa kojima se prikazuje mogućnost prijelaza s jedne na drugu obalu, stranu – kaže Zovko, bivši urednik Večernjeg lista i današnji novinar dnevnika 24 sata.

– Prema slikama koje sam dosad vidjela, s tehničke točke gledišta, zanimljivo reinterpretira povijest umjetnosti, zanimljivo bira i teme. Tako u ciklusu slika Prijelaz – Stari most, vrlo zanimljivo gradi temu i sliku te je dobro likovno reinterpretira. Dopadljivo je naslikao Stari most pa se mora svidjeti način na koji razlaže, dekomponira formu i boje. S točke povjesničarke umjetnosti, dobro je što je temu gradio na različite načine i na različitim formatima – kazat će o Zovkinu postavu Rossella Moratto, kritičarka umjetnosti, neovisna kustostica iz Milana. Postav će biti izložen sve do 31. prosinca.

Zovko je 1973. rođen u Mostaru. Od 15. godine učio je crtanje s akademskim slikarom Mirsadom Begovićem, Osim novinarstvom i slikarstvom, bavi se i književnim radom. Autor je “Velebitske bajke” u stihovima. (vl)

Uživajte u mini-galeriji Zovkinih radova…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*