Gasi se “BH Airlines”, BiH ostaje bez jedine državne aviokompanije

bh-airlinesAviokompanija “BH Airlines” uskoro će biti ugašena zbog neisplativosti daljeg financiranja. Dugovi kompanije dosegli desetke milijuna KM, a Dnevni avaz, pozivajući se na izvore bliske Vladi Federacije BiH, tvrdi da će kabinet federalnog premijera Nermina Nikšića uskoro usvojiti odluku o likvidaciji.

Navodi se da je federalna Vlada za financiranje “BH Airlinesa” izdvajala sedam milijuna KM godišnje, ali su dugovi “totalno prizemljili” ovu kompaniju, koja ima svega dva zrakoplova, ali i 108 zaposlenih.

Nedavno je i Hypo Alpe Adria banka blokirala račune “BH Airlinesu”, a razlog su bili znatni iznosi dospjelih nenaplaćenih dugovanja prema banci, kao i veliko kašnjenje u otplati po osnovu lizinga kojim su 2005. godine kupljena dva aviona.

Jedan od razloga za gašenje aviokompanije, potvrđeno je iz Vlade FBiH, jest i prekid partnerstva sa “Turkish Airlinesom”, čija su dugovanja prema bankama na osnovu dospjelih rata za nabavku aviona “dokrajčila” “BH Airlines”, te ostavila firmu u financijskoj krizi.

Dnevni avaz piše da je Vlada FBiH potvrdila da su od suvlasničkih udjela u ovoj firmi odustale i mnoge svjetske aviokompanije koje su, nakon odlaska “Turkish Airlinesa”, bile pokazale interes za strateško partnerstvo.

Prema ugovorima o financijskom lizingu, za dva zrakoplova “ATR 72″, “BH Airlinesu” trenutno je dospjelo za plaćanje 5,6 milijuna KM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*