Gašparovič usporedio odnose RS-a i BiH s odnosima Češke i Slovačke

Nakon današnjeg susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, slovački predsjednik Ivan Gašparovič iznio je nekoliko vrlo kontroverznih ocjena u vezi sa ustavnim statusom Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Banje Luke.

Osvrčući se na političke prilike u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Gašparović je kazao da je s Dodikom govorio “o dobroj saradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”.

“Ako je uspješna RS, biće uspješna i BiH, a uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i zavisi od političara u ovim zemljama do koje su mjere spremni na saradnju i traženje konsenzusa”, istakao je Gašparovič.

Na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su “RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične”.

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o pitanjima vezanim za eurointegracije i ulazak BiH u NATO.

“Iskustva Slovačke, koja je prešla težak put tranzicije i priključenja Europskoj uniji, za nas su veoma značajna“, ocijenio je Dodik.

Ponovio je da je RS opredijeljena za europske integracije u kojima “želi imati svoje vidljivo mjesto koje joj pripada u skladu s Daytonskim sporazumom”.

O pitanju ulaska BiH u NATO, Dodik je rekao da “što se RS-a tiče, on želi da obavi šire razgovore i stekne veće povjerenje, jer NATO nije samo vojni nego i politički sporazum”.

Slovački predsjednik kazao je da NATO, osim vojne, ima i ekonomsku dimenziju te da iskustva njegove zemlje ukazuju da bi se Slovačka, da nije članica EU-a i NATO-a, imajući u vidu “peripetije s kojima se RS i BiH susreću”, daleko teže nosila s ekonomskom krizom.

Dodik i Gašparović razgovarali su i o potrebi jačanja privredne saradnje RS-a i Slovačke te izrazili spremnost da tome daju svoj puni doprinos. [Anadolija]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*