Gavrilović nije jedini: Dukat i Podravka prebacuju dio proizvodnje u BiH

podravka-proizvodnjaRadi uspješnog ostanka na tržištu u zemljama Cefte i nakon ulaske Hrvatske u EU 1. srpnja, interes za ulaganje u BiH, osim “Gavrilovića”, iskazali su “Podravka”, “Dukat” te još neke hrvatske tvrtke, rečeno je Srni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Sve je više hrvatskih kompanija koje izražavaju interes da svoje pogone otvaraju u BiH i ovdje organiziraju proizvodnju. Na taj način bit će im i dalje pod povoljnijim uvjetima dostupno tržište zemalja Cefte”, navode u Ministarstvu.

Veća ulaganja u BiH od hrvatskih proizvođača hrane očekuje se i zbog čvrstog stava izaslanstva BiH u aktualnim pregovovima o takozvanom Dopunskom protokolu sa EU-om.

“BiH nije spremna na dalju liberalizaciju trgovine nakon srpnja i svođenje carina na takozvanu nulu jer bi to značajno ugrozilo pozicije domaće privrede”, napominju u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tvrtka “Gavrilović” iz Hrvatske najavila je da će dio svoje proizvodnje preseliti u BiH, kako, zbog poskupljenja, ne bi izgubila tržište u zemljama Cefte iz koje Hrvatska mora izaći nakon ulaska u EU.

Dio svoje proizvodnje kompanija “Gavrilović” preselit će iz Petrinje u Čitluk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*