Gazprom priznao: Ne možemo Europi isporučiti više plina

Ruski Gazprom ne može osigurati isporuke dodatnih količina plina koje zapadna Europa traži zbog vala hladnoće, izjavio je zamjenik direktora te tvrtke Aleksandar Krugov.

“Gazprom za sada ne može isporučivati dodatne količine koje od nas traže naši europski partneri”, rekao je Krugov, ali je istaknuo da su količine predviđene ugovorima osigurane.

Ruski premijer Vladimir Putin naložio je Gazpromu da odgovori na europska traženja kada ruske unutrašnje potrebe budu zadovoljene. “Poduzmite napore radi ispunjenja potreba naših stranih partnera i zapamtite da je glavna svrha energetskih tvrtki, posebice Gazproma, odgovoriti na unutrašnje potrebe Rusije”, rekao je Putin.

Europska unija je objavila da je Rusija smanjila svoje isporuke radi hladnog vala koji ju je zahvatio. Kruglov je u subotu priznao smanjenje od 10 posto tih isporuka tijekom nekoliko dana, ali je jamčio da su količine vraćene u normalu.

Na prvu pritužbu euroskih zemalja da ne dobivaju potrebnu količinu plina, Gazprom je izrazio iznenađenje, tvrdeći da šalje što je više moguće plina Europi, ali i da Ukrajina, kroz koju prolazi plinovod, uzima više nego joj pripada.

Ukrajina je to odlučno opovrgnula. Ukrajinska naftna tvrtka Naftogaz odgovorila je priopćenjem u kojem odbacuje svako kršenje ugovora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*