General David Enyeart: NATO je uspostavio nevjerojatan odnos s BiH

Zapovjednik NATO-stožera u Sarajevu, general David Enyeart održao je u srijedu predavanje na na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini (AUBIH) u Tuzli o temi «15 godina nakon Daytona: NATO i Bosna i Hercegovina»

Naglašena uloga NATO-a u postizanju stabilizacije mira na početku misije, zatim uspostavljanje partnerskog odnosa Bosne i Hercegovine i NATO-a, kao i dolazak BiH na prag Akcijskog plana za članstvo u NATO-u s ciljem da postane članica Saveza kada svi zahtjevi budu ispunjeni, bile su osnovne poruke predavanja generala Enyearta. Priliku da najavi generala Enyerta i njegovo predavanje iskoristio je ministar obrane Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić.

– NATO je uspostavio nevjerojatan odnos s Bosnom i Hercegovinom u proteklih 15 godina, od kada je Daytonski sporazum stupio na snagu: 1996. godine, naglasak je bio na našoj ulozi stabilizacije mira; 10 godina kasnije, Bosna i Hercegovina i NATO su postali partneri u okviru Partnerstva za mir; a sada vojnici iz Bosne i Hercegovine služe NATO saveznicama i partnerima u Afganistanu i njihova se zemlja nalazi na pragu Akcijskog plana za članstvo u NATO-u s ciljem da postane članica Saveza kada svi zahtjevi budu ispunjeni. Ovo je izvanredan uspjeh za koji se treba odati počast institucijama, čelnicima  i građanima Bosne i Hercegovine, istaknuo je general Enyeart.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*