General Krstić odbio na Haaškom sudu svjedočiti u Karadžićevu obranu

Radislav-KrsticGeneral Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, koji je na Haaškom sudu osuđen na 35 godina zatvora po optužbi za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici, odbio je svjedočiti u obranu Radovana Karadžića.

General Krstić, koji kaznu zatvora izdržava u Velikoj Britaniji, odbio je još jesenas Karadžićev zahtjev da svjedoči, ali mu je sud uputio obvezujući nalog, pa je u četvrtak doveden u sudnicu Haaškog tribunala. Međutim, prije nego što će, prema proceduri, pročitati zakletvu da će govoriti istinu, general Krstić je zamolio da se obrati vijeću, javlja Deutsche Welle.

“Koliko god da je njegov (Karadžićev) zahtjev s pravne strane utemeljen, za mene je on nerazuman, neljudski i predstavlja akt nasilja. On (Karadžić) jednostavno ima svoj cilj koji želi po svaku cijenu postići, i to je njegova stvar, ali ja ne mogu podnijeti da zarad ostvarenja tog cilja tako bezobzirno gazi preko mene, čije zdravlje je ozbiljno narušeno. Na ovo sam upozorio gospodina Karadžića, ali, naravno, to njemu ništa nije značilo”, rekao je Krstić.

General Krstić, uz narušeno zdravlja i tegobe koje ima zbog “posttraumatskog sindroma”, kao razlog odbijanja svjedočenja naveo je i nevolje koje je preživio za sedam godina izdržavanja kazne u Velikoj Britaniji.

Istaknuo je da je bio žrtva više napada od strane zatvorenika, i da je jednom ozbiljno povrijeđen hladnim oružjem. Zbog toga mu je i sama pomisao da svjedoči – težak stres.

I nakon opomene sudaca da zbog odbijanja svjedočenja izlaže riziku da bude optužen za nepoštovanje suda, svjedok je ostao pri svojoj odluci.

Sudko vijeće odlučilo je da Krstić bude podvrgnut detaljnim liječničkim pregledima, kako bi se utvrdilo može li svjedočenje štetno utjecati na njegovo fizičko i psihičko stanje. Rezultate te ekspertize očekuju se 8. ožujka, izvještava Deutsche Welle.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*