Georgijevski: S Đinđićem sam dogovarao razmjenu teritorija

Bivši makedonski premijer Ljupčo Georgijevski piše u autobiografskoj knjizi da je svojevremeno sa srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem razgovarao o razmjeni teritorija između Makedonije, Albanije i Kosova.

To je jedan od najekskluzivnijih detalja koji bi trebao podrobnije biti razjašnjen u autobiografskoj knjizi “To sam ja” koja će uskoro biti objavljena.

Georgijevski, prvi predsjednik sada vladajuće stranke VMRO-DPMNE, koji ima i bugarsko državljanstvo, u knjizi otkriva čitav niz nepoznatih pojedinosti iz novije povijesti Makedonije.

Među ostalim iznosi podatak da je u zatvoru u Sheveningenu petnaestak minuta razgovarao i sa Slobodanom Miloševićem, kada je u Haagu obilazio bivšeg makedonskog ministra policije Ljubeta Boškovskog, pišu beogradske Večernje novosti.

Otkriva da je 1999. bio pozvan u Bijelu kuću, gdje je tadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright od Makedonije tražila dozvolu da sa njenog teritorija kopnene snage NATO-a napadnu Srbiju.
Georgijevski je pristao na taj zahtjev, ali taj scenarij nije realiziran.

Sa distance od dva desetljeća, Georgijevski ocjenjuje da bi Makedonija bila bolje mjesto za život da je umjesto Kire Gligorova za predsjednika države nakon osamostaljenja bio izabran Petar Gošev, “prvi komunistički lider koji je davao otpor Jugoslaviji”.

U osvrtu na sadašnju državno-političku situaciju, Georgijevski zaključuje da su “Makedonci najveći falsifikatori balkanske historije” i da će “prokleti majčino mlijeko zato što su se odrekli Sv. Klimenta i Sv. Nauma”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*