Gilja: Bošnjačku politiku u Mostaru vodi efendija Smajkić

Bošnjački politički establišment kontinuirano izaziva krizu u Mostaru kako ne bi došlo do provedbe odluke Ustavnoga suda BiH kojom su naložene izmjene izbornih pravila za mostarsko Gradsko vijeće, rekao je za Oslobođenje Slađan Bevanda, predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar.

On tvrdi kako se odluka Ustavnoga suda BiH za Mostar jednostavno mora provesti i kako nisu dobra rješenja kojima se grad na Neretvi vraća u prošlost.

“Ne trebamo se baviti posljedicama provođenja odluke Ustavnoga suda, nego upravo njenom provedbom. Već godinu se pokušava u Mostaru isfabricirati kriza. Kontinuirano to čine određene bošnjačke institucije i javne ličnosti. Dižu se tenzije u gradu i stanje se dovodi na rub incidenta, a to nije pravi put za traženje rješenja”, rekao je Bevanda.

Komentirajući zahtjeve mostarskih Bošnjaka da se o budućnosti grada mora razgovarati, pored političkih stranaka, i s predstavnicima Islamske zajednice te boračkih udruženja, Bevanda je za Oslobođenje izjavio kako se razgovori o provedbi odluke Ustavnoga suda za Mostar moraju voditi u legalnim institucijama Grada i Parlamenta BiH.

“Stav HDZ-a je da se odluka Ustavnoga suda treba poštivati i provesti u cijelosti. Također, Mostar treba biti uređen jednako kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u zemlji, jednako kao i Travnik, Bugojno ili Zenica”, rekao je Bevanda.

Također, rekao je Bevanda, stav HDZ-a je “da se odluka Ustavnoga suda na najbolji način može provesti tako da Grad Mostar bude jedna izborna jedinica”.

“U obzir ne dolazi nikakvo vraćanje na stara rješenja. Mostar i BiH moraju napredovati prema uljuđenoj Europi, a ne vraćati se na neka stara stanja stvari, rekao je Bevanda.

Marko Gilja, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara, pak, tvrdi kako je “kroz politiku koju Bošnjaci vode u Mostaru vidljiv stav mostarskoga muftije Seida ef. Smajkića”.

“On, zapravo, vodi bošnjačku politiku u ovom gradu, što je apsurd. Jednako kao što meni ili bilo kojem drugom laiku ne treba dozvoliti da se miješa u vjerska pitanja, tako ni Smajkiću ne treba dopustiti da se miješa u svjetovna, u ovom slučaju politička, pitanja”, izjavio je Gilja, ističući da je to “posao za vijećnike”.

“Mi moramo provesti odluku Ustavnoga suda u skladu s onim što izglasuje Parlament BiH. No, Parlament nije učinio svoj dio posla, nego su sve prebacili na Gradsko vijeće Mostara, koje, pak, nije u stanju donijeti odluku. Nametanjem Statuta iz 2004. godine tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown je blokirao ovaj grad. Mostar ne stagnira, nego propada”, rekao je Gilja.

Također, on je izjavio kako nema nikakve potrebe da se bilo tko plaši bilo koga u Mostaru.

“To je sada samo predizborna homogenizacija. Na taj način pojedinci, poput efendije Smajkića, pokazuju svoju važnost, dok drugi pojedinci nastoje ostati na vlasti”, rekao je Gilja.

Predstavnici Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, Islamske zajednice i boračkih organizacija su sredinom tjedna optužili OHR da od Mostara pravi hrvatski stolni grad te da su zatražili da se u Mostaru formira više općina. Također, odbijaju prijedlog Hrvata da Mostar bude jedna izborna jedinica u kojoj će vrijediti načelo jedan čovjek, jedan glas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*