Glas 66 Hrvata vrijedi kao jedan slovački

Hrvati Bosne i Hercegovine imaju isti politički problem samo što je sada taj problem potenciran na kvadrat. Naime, Hrvati u BiH su konstitutivni narod i u pravnom smislu trebali bi odlučivati o uređenju i vladavini BiH kao većinski narod bilo koje druge zemlje.

No politikom nemuštih strančarenja prava su im svedena na prava nacionalnih manjina. Što se tiče Hrvata iz BiH i njihova odnosa s Republikom Hrvatskom, situacija je slična. Prava su im reducirana na manja od onih koja imaju i nacionalne manjine u RH.

Tako je postalo poznato da su se SDP i HDZ dogovorili da će u ustavnim promjenama urediti prava glasovanja hrvatskih državljana izvan RH i to tako da će Hrvati u BiH glasovati na četiri izborna mjesta što im daje po sekundu za glasovanje. HDZ je rekao da će trajanje glasovanja riješiti zakonom. Svi državljani RH izvan granica RH birat će tri zastupnika.
No, nije rečeno koliko će vrijediti glas hrvatskih državljana – onih u BiH i onih po svijetu.
Tako je ostala nedoumica koliko Hrvatskoj zapravo vrijedi hrvatski državljanin izvan granica RH.

Češka i slovačka manjina imaju zajamčeno jednog zastupnika za 6000 birača, dok romska, austrijska, bugarska manjina zajedno za 9000 birača ima jednog zastupnika, talijanska za 11.000 birača ima jednog zastupnika.

Matematički to izgleda ovako: Čak 66 glasova hrvatskih državljana izvan RH vrijedi kao jedan glas pripadnika slovačke manjine u Hrvatskoj ili 44 glasa kao glas Roma, Austrijanaca, Bugara, ili 27 kao pripadnika talijanske nacionalne manjine. Osim toga, nacionalne manjine u RH imaju pravo dva glasa i ta pozitivna diskrimancija trebala bi se barem primijeniti i na Hrvate izvan RH.

Ovako, Hrvati su u obje svoje države svedeni na puke promatrače dok o njihovoj budućnosti i sudbini odlučuju nesposobni domaći političari ili oni u Republici Hrvatskoj.
Igor Zovko

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*