Glavaš ipak ne može biti nositelj izborne liste

Hrvatski Ustavni sud zauzeo je stajalište da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) progriješilo kada je donijelo odluku da Branimir Glavaš, koji je pravomoćno osuđen za ratni zločin, može biti nositelj izborne liste Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB).

Očitovanje DIP-a na upit HDSSB-a prema kojem Branimir Glavaš može biti nositelj njegove liste, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima, ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost, stajalište je Ustavnog suda.

U današnjem priopćenju Ustavni sud također ističe i da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji.

U obrazloženju Ustavni sud ističe da se u “sudionike izbornog procesa” nedvojbeno moraju uvrstiti i nositelji kandidacijskih lista u smislu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Neovisno o činjenici što “nositelj liste” ne mora biti kandidat na listi, njegovo je sudioništvo u izbornom procesu, izravno i neposredno: jedino se njegovo ime pojavljuje na glasačkom listiću na dan izbora. U tom je smislu također nedvojbeno da – s aspekta utjecaja na birače i cjelokupni izborni proces – nositelj liste ima i pravno i faktički jaču poziciju od samih kandidata na dan izbora, jer se imena kandidata – za razliku od imena nositelja liste – ne pojavljuju na glasačkim listićima, stajalište je Ustavnog suda.

Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić zatražio je u utorak od DIP-a da odgovori može li Branimir Glavaš, koji je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci, koju izdržava u drugoj državi, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na izbornoj listi ili kao nositelj i kandidat izborne liste.

DIP je u četvrtak objavio da Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*