Godišnjica operacije "Čagalj"

Prije 18 godina, 7. lipnja 1992., pokrenuta je vojna operacija pod nazivom “Čagalj”, koja je imala za cilj oslobađanja Mostara. Akcija je trajala od 7. do 26. lipnja 1992., u njoj je sudjelovalo 4.670 hrvatskih vojnika i bila je prva značajnija pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini.

Dio operacije “Čagalj” koji je započeo iz pravca Mostara naziva se operacija “Lipanjske zore”. Oslobađanje desne obale rijeke Neretve kreće 11. lipnja 1992. godine, 21. lipnja 1992. godine, nakon žestokih borbi hrvatske snage ovladavaju i relejom na Veležu, a srpsko-crnogorski agresor je odbačen u Podveležje, da bi 26. lipnja 1992. godine, dana koji se smatra danom oslobođenja mostarske općine, hrvatske snage odbacile neprijateljske snage i sa snažnog uporišta Merdžan glave, što je i kraj operacije.

U spomen na ovu akciju, u kojoj je oslobođeno je oko 1800 četvornih kilometara teritorija, u Mostaru od 7. lipnja tradicionalno počinju “Lipanjske zore”, a središnja manifestacija održat će se 22. lipnja na kojoj će se odati počast poginulim braniteljima koji su dali života za obranu i oslobođenje Mostara. Svetom misom i polaganjem vijenaca na Merdžan glavi, gdje je poginulo 20 hrvatskih branitelja, 27. lipnja završit će ovogodišnja manifestacija pod nazivom “Lipanjske zore”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*