Gojer: Hrvati rastjerani s rukovodećih položaja u Sarajevu

Ravnatelj Narodnog pozorišta u Sarajevu Gradimir Gojer nezadovoljan je lošim položjem Hrvata u Sarajevu, ali i u cijeloj BiH i apostrofira pitanje zapošljavanja.

– Osobno smatram da su segregacioni procesi u BiH prije svega eskalirali na način nezapošljavanja jednog naroda koji je najmalobrojniji, a upravo je na tom planu vlastima bilo najjednostavnije da pokažu da misle na svoje sugrađane iz najmalobrojnijeg naroda. rekao je Gojer.

On je ponovio svoje duboko neslaganje s odlukom vlasti da deložiraju nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, za koga kaže da je ”jedan od najvećih boraca za državu BiH”.

Prema njegovim riječima, Hrvati su u Sarajevu ”praktično rastjerani sa svojih rukovodećih radnih mjesta”.

Gojer je poručio vlastima da moraju imati na umu da ”određen broj rukovodećih radnih mjesta mora pripadati sposobnim Hrvatima”.

Protiv trećeg entiteta

On smatra da je BiH sa dva entiteta nemoguća i da teško može opstati.

– Moje mišljenje je da je najbolje rješenje za BiH sustav koji je predložila Buskupska konferencija BiH, koji podrazumijeva četiri velike regije koje bi funkcionirale na ekonomskom i, kako je jednom prilikom istakao kardinal Vinko Puljić, na multietničkim principima’ – rekao je Gojer u intervjuu za Večernji list, izdanje za BiH.

On je dodao da je protiv uspostavljanja ”trećeg entiteta”, jer se boji da ”treći entitet ne bi dodirnuo teritorij Republike Srpske”.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*