Gojer: Kao Hrvat, osuđujem teze o Mostaru kao stolnom gradu!

Istaknuti redatelj i pisac Gradimir Gojer kazao je za sarajevski Dnevni avaz da u potpunosti podržava otvoreno pismo u kojem je muftija mostarski Seid ef. Smajkić nedavno upozorio na, kako tvrdi, sve teže stanje Bošnjaka u Hercegovini. Gojer je muftijino pismo ocijenio je kao “pravi državotvorni potez”.

Gojer je kazao da on, kao Hrvat i Mostarac, “apsolutno osuđuje teze o Mostaru kao hrvatskom stolnom gradu”. Naglasio je da se radi o tezama koje potvrđuju namjere o uvođenju trećeg entiteta.

– Pakleni plan koji je prije rata skovan, a za vrijeme agresije proveden, danas se nadgrađuje tvrdnjama da je Mostar apsolutno hrvatski grad. Te su teze apsolutno neutemeljene, jer hrvatska populacija nije bila dominantnija prije rata – kazao je Gojer, kako ga citira Avaz.

On je upozorio na činjenicu da bošnjački političari u Mostaru nemaju nikakvu ozbiljnu inicijativu na planu pravljenja jedinstvenog grada, dok za hrvatske političare nema nikakav komentar.

Nadalje, Gojer je upozorio na činjenicu da su danas u BiH u uzmaku snage koje se bore za jedinstvenu državu. Daljnje raslojavanje u Hercegovini, ali i u cijeloj državi, podvukao je on, ne samo da dovodi do konflikata nego i do aparthejda, pa čak i do tragičnih sukoba.

Ovaj istaknuti redatelj posebno se osvrnuo na fenomen “dvije škole pod jednim krovom”, opisujući ga jednim od najpogubnijih problema u bh. društvu. Gojer je naglasio da konačno treba spriječiti “ubacivanje bacila nacionalizma među mlade ljude”.

– To je posljedica jednog plana na kojem vladajuće garniture svjesno rade da bi izazvale podjele u Hercegovini. Mislim da bi ministri obrazovanja na svim razinama trebali cijeli mandat potrošiti da se stane ukraj ovom problemu, da se uništi ta pogubna ideja podjele među djecom. Pa, u Mostaru i danas ima roditelja koji svoju djecu ne puštaju na “onu stranu” Neretve – naglasio je Gojer.

Gojer je prije nešto više od dva mjeseca za potpredsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu, kojoj je na čelu Haris Silajdžić. Onr je jedan od poznatijih sarajevskih Hrvata, ravnatelj je Narodnog pozorišta u glavnom gradu BiH, a svojedobno je bio istaknuti dužnosnik SDP-a BiH.

Nedavno je dosta polemike izazvala i Gojerova izjava u kojoj je govorio o lošem položaju Hrvata u BiH:

– Na svakoj poziciji na kojoj sam do sada bio u društvu, ova se država trudila da kao moju zamjenu nađe slabijeg čovjeka od mene, ali da on bude Hrvat. U tom slučaju Gojer ne može reći da su ga smijenili samo zato što je Hrvat. Dovedite Hrvata da ne može Gojer reći da su njega smijenili kao Hrvata, ali dovedite mnogo slabijeg kojim ćemo moći manipulirati.

Takva je pozicija Hrvata. Za njih su u Sarajevu osigurana mjesta portira, eventualno kurira. Ne vidim ja mjesto gdje se Hrvatu nudi ozbiljan posao u Sarajevu. Međutim, problem pozicije Hrvata treba relativizirati, jer treba se upitati gdje su Bošnjaci u Livnu ili u Banjoj Luci. Dakle, nije samo stvar pozcije Hrvata u Sarajevu, nego je stvar pozicija manjinskih naroda BiH u svim njenim sredinama u kojima postoje većinski narodi.

4 Comments

  1. Svi aveti digli hajku na Hrvate. Kakva je ta utvora da toliko mrzi Hrvate.Nek taj avet pogleda statistiku sto su ti Muhamedovci napravili Hrvatima. Muhamedovci su protjerali i ubili preko230 tisuca Hrvata daleko vise nego su Srbi.

  2. Daj ne bulazni.Prvo kakovi Muhamedanci?? 70 000 Bošnjaka iz BiH su državljani Hrvatske. Drugo 230 000 Hrvata su žrtve hercegovačke politike.Hrvatska tome kriva nije jer su sve bitne dužnosti u to vrijeme obnašali hercegovci u Hrvatskoj.Ta politika je i danas aktualna.Tko nas je vodio dobro smo ikako opstali.A ti si garant neki Radovan.Postajete očajni u tome lažnom predstavljanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*