Google tvrdi da su kineske hakeri napali Gmail

Google je u utorak optužio kineske hakere da su pokušali provaliti račune i “ukrasti” lozinke stotina korisnika elektroničke pošte, među kojima su i američki dužnosnici, kineski aktivisti i novinari te dužnosnici nekoliko azijskih zemalja među kojima je i Južna Koreja. Haker koji je najvjerojatnije stacioniran u Kini pokušao je provaliti u stotine Googleovih računa elektroničke pošte, priopćila je američka internetska kompanija.

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da američka vlada istražuje tvrdnje čelnika Googla, ističući da je riječ o ‘vrlo ozbiljnim optužbama’, ali nije išla u podrobnosti o pokrenutoj istrazi. Savezni istražni ured FBI surađuje s tvrtkom Google u istrazi ovih navoda – priopćeno je u Washingtonu.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu ocijenilo je takve poruke neprihvatljivim i sve navode da kineska vlada podržava informatičke napade smatra “proizvoljnim”. Google u svom priopćenju nije spomenuo da iza napada stoji kineska vlada, ali tvrdi da je hakerski napad došao iz kineskoga grada Jinana u provinciji Shandongu.

U priopćenju objavljenom na svom službenom blogu navodi da je pokušaj nepoznatog napadača da provali lozinke e-mail računa otkriven i spriječen. U Googleu ističu da je haker do korisničkih podataka, odnosno privatnih lozinki, pokušao doći prijevarom, tražeći podatke pod izgovorom pružanja pojačane sigurnosti na internetu. Naglašavaju pritom da preuzimanje adresa nije bilo rezultat sigurnosnih problema u Googleu te da njihovi unutarnji sustavi nisu zahvaćeni upadom.

Afera je izbila gotovo istoga dana kada je Pentagon objavio da će hakerske napade smatrati ratnim činom na koji može odgovoriti i konvencionalnim oružjem. Reuters navodi da je Jinan sjedište jednog od šest tehničkih obavještajnih ureda Kineske oslobodilačke vojske i tehničkoga koledža koji su američki istražitelji povezivali s prošlogodišnjim napadima na Google.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*