Goran Svilanović naslijedio Hidu Biščevića na dužnosti glavog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju

Novi glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Goran Svilanović danas je preuzeo ovu dužnost. On je formalno na toj dužnosti od 1. siječnja, nakon što su ga na to mjesto imenovali ministri vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na sastanku održanom 14. lipnja 2012. godine u Beogradu.

Svilanović je na ovom mjestu naslijedio Hidu Biščevića, prvog glavnog tajnika RCC-a, koji je ovu dužnost obavljao pet godina, u dva uzastopna mandata (2008.-2012.).

Svilanović je u povodu preuzimanja dužnosti izjavio da su poticanje napretka i rasta putem regionalnih aktivnosti u jugoistočnoj Europi (JIE), uz istovremeno podržavanje europskih i euroatlantskih integracija osnovne aktivnosti Vijeća za regionalnu suradnju, na koje ću se i on usredsrediti u svom radu..

Najavio i nastavak angažmana RCC-a u oblasti infrastrukture, energetike, sigurnosti, kulture, parlamentarne suradnje i razvoja medija.

“Našu regiju smatram kao mjesto dijaloga, slobode i mobilnosti, bogato kulturnim naslijeđem, gdje se svi osjećaju sigurno i zaštićeno vladavinom prava. Naš rad će odražavati spremnost i sposobnost ljudi u jugoistočnoj Europi da preuzmu odgovornost za vlastitu budućnost i stvore uvjete za sveukupan napredak u okruženju punom tolerancije i suradnje”, kazao je Svilanović.

Srbijanski diplomat i političar Svilanović ranije je radio kao koordinator za ekonomske i ekološke aktivnosti u OESS-u (2008.-2012. godine). Predsjedavajući Radnog stola I (demokratizacija i ljudska prava) Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu postao je 2004. godine, a ovu funkciju je obavljao do kraja 2007. godine.

Bio je član Ekspertske grupe (Senior Review Group) Pakta stabilnosti, koja je predložila transformaciju Pakta u Vijeće za regionalnu suradnju. Od 2000. do 2004. godine, Svilanović je bio ministar vanjskih Savezne Republike Jugoslavije, koja je preimenovana u Srbiju i Crnu Goru 2003. godine. U razdoblju između 2000. i 2007. godine bio je član Skupštine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*