Goranu Hadžiću ne mora suditi Haški tribunal!?

Ukoliko haški optuženik Goran Hadžić ne bude uhićen do 30. lipnja 2012. godine sudit će mu Rezidulani mehanizam, a ne Haški tribunal, izjavila je danas u Beogradu glasnogovornica ovog suda Nerma Jelačić. Kako prenosi Onasa, Hadžiću, optuženom za zločine u Vukovaru i okolini tijekom 90-ih , mogao bi suditi novi institut koji bi, kako je navela Jelačić, s radom na procesuiranju ratnih zločina sa prostora bivše Jugoslavije trebao početi 2013. godine.

“Rezidualni mehanizam neće poput Haškog tribunala moći da podiže nove optužnice, izuzev u slučajevima za nepoštivanje suda”, objasnila je Jelačić novinarima u Beogradu koji su u organizaciji misije OESS-a ranijih godina u okviru studijskih posjeta bili u Haagu.

Također, postupat će po žalbama optuženika podnesenih nakon lipnja 2013. godine, a imat će i ogranak za zločine u Ruandi, dodala je ona. Jelačić je rekla da na dužinu mandata Haškog tribunala utječe uhićenje bjegunaca, ističući da Haški tribunal očekuje da će svi bjegunci biti privedeni pravdi i izvedeni pred taj sud.

Ravnatelj Ureda Nacionalnog vijeća Srbije za suradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović je istakao da će Srbija nastaviti surađivati s Tribunalom dok traje njegov mandat, a kasnije i sa Rezidualnim mehanizmom.

“Od Srbije je zatraženo 46 okrivljenih, od kojih je u bijegu jedino Hadžić, za kojim je raspisana nagrada od milijun eura”, dodao je Ignjatović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*