Gospodarska kriza izazvala je porast diskriminacije

Gospodarska kriza izazvala je porast diskriminacije, rasizma i ksenofobije u Evropi, osobito u Italiji, Slovačkoj i Mađarskoj, pokazuje u četvrtak novi izvještaj Amnesty Internationala o ljudskim pravima. “Marginalizacija je 2009. bila izraženija zbog ekonomske krize i u mnogim ju je zemljama pratio velik porast rasizma i govora mržnje u javnim nastupima”, stoji u godišnjem izvještaju AI-a.
AI izdvaja Italiju koja je donijela nove zakone koji “neregularnu imigraciju” proglašavaju kaznenim djelom zbog čega će ilegalni imigranti imati slabiji pristup obrazovanju i zdravstvenoj brizi jer se boje prijave policiji. Postojeće odredbe kaznenog zakona prisiljavaju, naime, učitelje i djelatnike lokalnih vlasti da sva kaznena djela prijave policiji.
Britansku vladu kritizira se što je iza rešetaka stavila Iračane koje su iračke vlasti odbile kada su im bili vraćeni, što je izraz “jačanja zatvorske kulture” u postupanju s ilegalnim imigrantima. Udruženja britanskih liječnika zatražila su pak u decembru da se odmah prekine s praksom pritvaranja djece imigranata koja je “sramotna”, “štetna” i “nanosi trajnu štetu zdravlju djece”.
Ilegalni imigranti i njihova djeca u Njemačkoj imaju ograničeni pristup zdravstvenoj brizi, obrazovanju i pravnim lijekovima u slučajevima kršenja njihovih radničkih prava.
Segregacija Roma i dalje je ozbiljan problem u središnjoj i istočnoj Evropi te u Italiji gdje zbog “nezakonitih prisilnih iseljavanja” oni tonu sve dublje u siromaštvo. Italija je također omogućila lokalnim vlastima da dopuste udrugama nenaoružanih građana koji ne pripadaju snagama reda da provode ophodnje na području svojih općina, “što bi moglo rezultirati diskriminacijom i osvetama”, osobito nad Romima.
Zbog segregacije romske djece AI osobito izdvaja Slovačku. U toj zemlji se gotovo 60 posto malih Roma smješta u posebne razrede za mentalno zaostale iako to nisu. Lokalne vlasti kritizira se zbog prisilnih iseljavanja Roma i čak podizanja zidova kako bi se romska naselja odvojilo od ostatka zajednice.
Bratislavu se također sumnjiči da okreće leđa sterilizaciji Romkinja premda je donijela zakonske mjere po kojima zdravstveni djelatnici moraju tražiti pristanak za takve procedure te uvela novo kazneno djelo “nezakonite sterilizacije”. Ministarstvo zdravlja nije, međutim, za to objavilo provedbene smjernice.
U Mađarskoj je u nizu napada na Rome poginulo najmanje devet osoba, među kojima je bilo žena i djece, zbog čega je mađarska policija formirala posebnu grupu od 120 ljudi za istragu takvih slučajeva.
Osim toga, vlasti u nizu članica i dalje potiču ozračje netolerancije prema homoseksualcima, primjerice u Litvi, navodi AI.
“Države članice EU-a i dalje blokiraju novu direktivu o nediskriminaciji, koja bi jednostavno riješila problem propusta u pravnoj zaštiti u slučajevima diskriminacije izvan radnog mjesta na osnovi hendikepiranosti, uvjerenja, vjere, spolne orijentacije i dobi”, kaže se u izvješću.
Italiju i Maltu kritizira se također zbog vraćanja brodova s ilegalnim imigrantima iz Afrike, ponekad bez procjene njihovih potreba, a Grčka i Malta “rutinski” pritvaraju migrante i azilante u neprimjerenim uvjetima. AI kritizira i kršenja ljudskih prava u kontekstu tajnog CIA-nog programa pritvaranja osumnjičenih terorista u koji je upleten niz evropskih zemalja.
Njemačka parlamentarna istraga oslobodila je u srpnju 2009. sumnje sve državne aktere uprkos uvjerljivim dokazima o njihovoj upletenosti. Rezultati istrage u Poljskoj, pokrenute 2008., i dalje su tajni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*