Gospodarski forum uz sudjelovanje brojnih gospodarstvenika iz BiH i RH

Četvrti Gospodarski forum uz sudjelovanje brojnih gospodarstvenika iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske započeo je 14. prosinca u zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu. Forum se održava u organizaciji Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Uz predsjednika Caritasa BK BiH mons. dr. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog i predsjednika Biskupske konferencije BiH, te direktora Caritasa BK BiH fra Miljenka Stojića na Forumu su nazočili: gđa. Mara Ljubić, savjetnica ministra za ekonomska pitanja ispred Federalnog ministarstva rada i socijalne politike; g. Martin Konjevod, gospodarski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini; g. Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne; g. Petar Kraljević, savjetnik ministra financija i trezora BiH; g. Željko Matić savjetnik u uredu dopredsjednika RS-a Emila Vlajkija; gđica. Marija Buntić, predstavnik iz OHR-a. Moderator Foruma je generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Fra Miljenko Stojić, ravnatelj Caritasa BK BiH je na početku uputio pozdrav svim nazočnima te na poseban način pozdravio predstavnike javnih institucija nadležnih ministarstava, predstavnike gospodarstvenika i medija, biskupa Komaricu, te predavače koji će, kako je kazao fra Miljenko, u svojim razmišljanjima pomoći da se pronađe put do ciljeva koje je Gospodarski forum zacrtao od svog osnutka. Osvrnuo se na izvornu inicijativu o organiziranju Foruma prije četiri godine te je u skladu s time zaželio što brže izvršenje svih dosad neostvarenih ciljeva. Izrazio je, također, na osobit način iskrenu zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo koja je sufinancirala Forum, kao svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji.

Biskup Komarica je potom uputio iskrenu dobrodošlicu svim nazočnim te izrazio želju da se zajedničkim razmišljanjem te dogovaranjem poluče neki konkretne rezultate za opće dobro i sigurniju budućnost hrvatskog naroda na području Bosne i Hercegovine. U kratkim crticama predočio je povijest rada dosadašnjih Gospodarskih foruma i rezultata koji su oni polučili u razdoblju od 2007. do 2010., te na koncu poželio “svima svjetla i snagu Božjeg Duha za uspješno sagledavanje izazova, potreba i mogućnosti koje stoje pred nama”.

U nastavku Foruma izlaganje na temu “Katolička crkva i gospodarstvo” imat će prof. dr. Zdenko Spajić; “Ekonomski pokazatelji u BiH” – g. Zdenko Milinović, ravnatelj Agencije za statistiku BiH; “Iskustva Hrvatskog Caritasa o Mikrokreditnoj fondaciji” – g. Ivan Fureš, Hrvatski Caritas; “Strategija Republike Hrvatske prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske, sa osvrtom na BiH“ – mr.sc. Ivan Bagarić, predsjednik odbora za Hrvate izvan RH; i “Agencija za razvoj gospodarstva i Mikrokreditne fondacije“ g. Drago Bilandžija, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Nakon izlaganja bit će otvorena diskusija, a potom će sudionici usvojiti Izjavu koju će uputiti s ovog Foruma. (kta)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*