Gotovina: “Borili smo se na život i smrt protiv vojne sile kako bismo obranili svoju zemlju”

Žalbeno vijeće Haaškoga suda danas je cjelodnevnom raspravom i službeno završilo suđenje generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Obrane dvojice generala i Tužiteljstvo iznosili su svoje viđenje o vojnim i pravnim aspektima granatiranja u operaciji Oluja, a sudu su se prvi put obratili generali Gotovina i Markač.

“Borili smo se na život i smrt protiv vojne sile kako bismo obranili svoju zemlju”, kazao je, između ostaloga, general Gotovina, u svom obraćanju sudu na francuskom jeziku.

“Nisam bio nepogrešiv, ali nikad nisam želio ni pristao na to da i jedan čovjek treba stradati ili mu se prava moraju ograničiti zato što je Srbin i što nije pripadnik moje skupine. Znam da su moji postupci tijekom Oluje bili ispravni i zadovoljan sam što moje zapovijedi tomu svjedoče.

Časni sude, ne tražim nikakve usluge. Uvjeren sam da su moji postupci bili postupci časnog i savjesnog vojnog časnika koji je nastojao učiniti sve što je u njegovoj moći unatoč teškim okolnostima. Sagledajte moje potupke u tom kontekstu, i bit ću zadovoljan”, kazao je, među ostalim, Gotovina.

General Markač je u svom obraćanju rekao kako je uvjeren u pravednost ovog suda i svoju nevinost. Iznenađen sam navodima o vojnoj operaciji Oluja koji pogrešno interpretiraju ono što se događalo na terenu. Iskreno vam želim reći – nisam član udruženog zločinačkog pothvata i ratni zločinac. Nikad, nitko, prije, tijekom i nakon operacije Oluja nije mi ukazao na eventualno nezakonito ponašanje MUP-a i redarstvenih snaga.

Nisam činio, ni prikrivao nikakav zločin, jer to nije u skladu s mojim svjetonazorom. Izvršavao sam naredbe svojih nadređenih u svrhu oslobađanja okupiranih terotorija. Suosjećam sa svima koji su pri tome doživjeli bilo kakav gubitak. Časni sude – nisam kriv i zahvalan sam vam što ste mi pružili priliku da vam se ovom prilikom obratim, kazao je u svom obraćanju Markač.

Nakon obraćanja generala sudac Theodore Meron kazao je kako će sudsko vijeće odluku o generalima donijeti uskoro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*