Gotovina je oslobođen u Haagu, ali nije u Banjoj Luci. Iz RS prijete: Ako uđe u BiH, bit će uhićen!

Ako doista krene put Sarajeva probati sarajevske ćevape, kako je najavio, Ante Gotovina bi morao biti uhićen na bilo kom graničnom prijelazu na kojem bi se pojavio, piše Pressonline.

Vlasti RS i BiH dužne su ga uhititi zbog istrage koju protiv njega Tužiteljstvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim općinama počinjene u ljeto 1995. godine, dodaje isti izvor.

Dužnosnici Republike Srpske tvrde da bi domaća pravosudna tijela trebala jedva čekati da Gotovina ostvari svoju najavu da će doći u Sarajevo probati sarajevske ćevape. Predstavnici RS poručuju da nadležne pravosudne institucije “treba notornog ratnog zločinca strpati iza rešetaka zbog krvavih tragova koje je ostavio na zapadu RS i BiH”.

Šef Tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak izjavio je za Pressonline da je Centar javne sigurnosti Banja Luka još 30. lipnja 2009. godine Tužiteljstvu BiH dostavio krivičnu prijavu protiv Ante Gotovine i još 14 osoba. On ističe da se Gotovina i ostali sumnjiče da su od 8. do 17. rujna 1995. u sklopu zajedničke akcije regularne Hrvatske vojske, HVO i Armije BiH pod nazivom “Maestral” na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po zapovjednoj odgovornosti krivi za ubojstvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120.000 srpskih civila.

Tuševljak kaže da od Tužiteljstva BiH očekuje da konačno podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovog “zločinačkog društva”.

“Na popisu osumnjičenih za zločine u “Maestralu”, koje je CJS Banjaluka još pre tri i pol godine dostavilo Tužiteljstvu BiH, osim Gotovine nalaze se i brojni drugi hrvatski generali i visoki časnici. To su, između ostalih, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović. Ako je BiH pravna država, a trebalo bi da jest, onda je potpuno jasno da osumnjičeni za najteže ratne zločine protiv kojih se još vodi istraga pred nadležnim Tužiteljstvima moraju biti uhićeni ako stupe na tlo zemlje u kojoj su počinili nedjela nad civilnim stanovništvom“, rekao je Tuševljak.

U Tužiteljstvu BiH potvrđeno je da se “vodi istraga protiv više osoba osumnjičenih za ratne zločine u akciji ‘Maestral'”, ali novinari Pressa nisu dobili odgovor na pitanje hoće li i kada biti podignuta optužnica. “U interesu istrage ne možemo vam otkriti više informacija”, kratko je poručila glasnogovornica Tužiteljstva BiH Selma Hećimović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*