Gotovina: “Maselnica” nam je omogućila da pobijedimo u ratu

Svečanom akademijom u zadarskome Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK), na kojoj su bili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, mnogi ministri, predstavnici HV-a i MUP-a, lokalni načelnici i gradonačelnici, ratni zapovjednici, branitelji, obitelji poginulih branitelja i general Ante Gotovina, obilježena je 20. godišnjica vojno-redarstvene akcije Maslenice.

Na predstavljanju nazočnih u zadarskome HNK generala Antu Gotovinu nazočni su pozdravili gromoglasnim pljeskom te su ustali odajući tako počast i počasnom građaninu Zadra. Na početku svečanosti prikazan je dokumentarni film o akciji Maslenici “Ne zaboravimo nikad” autora Bernarda Kotlara, koji je podsjetio nazočne na teške ratne dane u siječnju 1993.

“Sjećamo se ponosa, uspjeha i domoljublja, odlučnosti da Hrvatska bude slobodna, uspješna i prava Europska država”, istaknuo je predsjednik Josipović.

“Gospodine generale, Vi ste simbol pobjede u Domovinskome ratu, ali nakon svih bitaka koje ste s braniteljima izvojevali, danas mi se najviše sviđa ona golubica koju ste pustili kada su Vas dočekali Zadani”, rekao je predsjednik Josipović obraćajući se generalu Gotovini, dodajući kako ta golubica zaista govori da je rat odavno završio i da su pred nama neke druge bitke za Hrvatsku koje ćemo isto dobiti.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović istaknuo je da je akcija Maslenica bila početak kraja rata.

“Ova akcija je, kao i akcija na Miljevačkom platou, odredila ono što će se događati u budućnosti i što je vodilo prema slobodi. Prije dva mjeseca bio je veliki dan za Hrvatsku. To nije bila samo presuda kojom su generali pušteni na slobodu, tom presudom Hrvatska je oslobođena odgovornosti”, istaknuo je Milanović. Pozvao je sve građane da zajedno grade “superiornu državu, superiornu po moralu, uspješnu u ekonomiji, otvorenu, ali svjesnu sebe”.

O važnosti Maslenice na svečanoj akademiji govorio je i general Gotovina, koji je s pokojnim generalom Jankom Bobetkom planirao i vodio operaciju Maslenica.

“To je jedna od operacija koja nam je omogućila da pobijedimo u ratu i od 95. naša domovina se razvija u miru i danas smo članica NATO-a. Naši vojnici sudjeluju u svim mirovnim operacijama u svijetu. Posebno se sjećamo naših poginulih, dijelimo tugu i ponos s obiteljima, a isto tako i s braniteljima, koji nose trajni biljeg iz ratne operacije”, poručio je Gotovina.

Prije svečane akademije trojica predsjednika položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje kod glavnoga križa na zadarskome gradskom groblju te ispred spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade “Imotskih sokolova” u Ulici Ante Starčevića.

Vojnom-redarstvenom operacijom Maslenica Oružane snage Republike Hrvatske su u 72 sata oslobodile bitne strateške točke i omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No u snažnim napadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

General Markač nije pozvan?

Izostanak generala Mladena Markača s proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica zamijećena je u Zadru u utorak, no nitko nije posebno postavljao pitanje znajući da general ima povremeno zdravstvene probleme.

No u utorak navečer se ispostavilo da možda general nije dobio pozivnicu pa zato nije došao! Iako je u vrijeme organiziranja proslave na sastancima koordinacije u Zadru više puta rečeno kako se očekuje i njegov dolazak.

Naime Markač je uz generale Janka Bobetka i Antu Gotovinu, te Antu Rosu i Mirka Norca planirao ovu prvu veliku osloboditeljsku akciju. Zbog značajnog sudjelovanja policije, pogotovo specijalne, akcija se i zove ne samo vojna nego i redarstvena, a policiju je predvodio baš Mladen Markač.

I sad se dogodilo da general Markač nije dobio pozivnicu, a čak ni neki neformalni poziv od nekoga iz organizacije. Kako je moglo do toga doći?

“Organizacijja cijele proslave akcije Maslenica bila je zajednička – dogovor Koordinacija udruga iz Domovinskog rata, Zadarske županije, općina i gradova koji su u obuhvatu akcije, Specijalne policije te MORH-a. Bilo je više dogovora, a upućen je i javni poziv. Očekivali smo da će doći i general Markač i iznenadili smo što ga nije bilo. Ne znam da li je netko uputio poziv generalu Gotovini koji je bio na proslavi i tko je točno uputio poziv generalu Markaču, ili mu nije nekom greškom upućen. Ako smo na ovaj način učinili neki propust svima se ispričavamo”, izjavila je za Slobodnu Dalmaciju glasnogovornica Zadarske županije Vlatka Vučić Marasović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*