Gotovina se sudu obratio na francuskom jer je želio izravno komunicirati sa sucima

Ante Gotovina se jučer, na žalbenoj konferenciji, sudu obratio na dobrom francuskom jeziku. Odvjetnički tim objasnio je to željom da izravno komunicira sa sucima, a to mišljenje dijele i Gotovinini prijatelji.

“Koliko ja znam, troje od pet sudaca govori savršeno i razumije francuski, onda tu vidim itekakvu logiku”, ističe Željko Dilber, prijatelj i suborac Ante Gotovine, prenosi Dnevnik.hr.

I struka u tome vidi samo plus za generala. “Njegov cilj je bio približiti se onima koji odlučuju o njegovoj sudbini”, smatra Ljiljana Leinert Novosel, s Fakulteta političkih znanosti. “Znate, ljudi koji tako dosta tečno govore na stranom jeziku i mogu se i sudu obratiti na stranom jeziku u svakom smislu dodaju statsusnu dimenziju svom imidžu”, dodaje Novosel.

Stoga je, smatra Ljiljana Leinert Novosel, njegov javni nastup prošao u maniri svjetskog čovjeka. “Tijekom cijele moje vojne karijere nastojao sam se ponašati dostojanstveno i časno”, poručio je sucima jučer general Gotovina.

Osim verbalne, do izražaja je dolazila i neverbalna komunikacija. Primjerice, česti pogledi prema sucima. “To su njegove naočale koje, svakom tko ih stavi na lice, zapravo dodaju neki element mudrosti, sazrijevanja, inteligencije”, analizira Novosel. “Kad bi još samo izraz na njegovom licu mogao biti malo mekši – bilo bi još bolje”, dodala je. No, s obzirom na to da je riječ o vojniku taj dio teško će se postići, zaključuje Dnevnik.hr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*