Gotovini odvjetnici tužili UN zbog uništavanja topničkih dnevnika

Luka Mišetić
Odvjetnici generala Ante Gotovine, kojemu se u Haagu sudi za ratne zličine, podnijeli su Državnom dovjetništvu Republike Hrvatske dopunu kaznene prijave protiv trojice promatrača UN-a zbog prikrivanja ili uništavanja tzv. topničkih dnevnika iz vojnoredarstvene operacije “Oluja”.
“U dopuni kaznene prijave dodane su detaljne informacije iz svjedočenja haških svjedoka da je krajem rujna 1995. UN izveo operaciju ‘Crna vrana’ u BiH u obavještajne svrhe”, izjavio je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić, javljaju hrvatski mediji. “Večernji list” piše da je operacija “Crna vrana” izvedena duboko na teritoriju Bosne i Hercegovine, bez suglasnosti vlade BiH, premda su časnici UN-a koji su u njoj sudjelovali imali mandat za djelovanje samo na teritoriju Republike Hrvatske. U sklopu te oprecaije, UN-ovi časnika bili su početkom rujna 1995. zaduženi za tajnu operaciju špijuniranja aktivnosti hrvatskih snaga u tijeku sukoba sa snagama Vojske Republike Srpske.
Prije mjesec dana Luka Mišetić podnio je zagrebačkom Općinskom državnom tužiteljstvu kaznenu prijavu protiv trojice pukovnika iz sastava UN-ovih snaga – dva Rusa, Aleksandra Černetskog, Viktora Tarusina i njima nadređenog Britanca Petera G. Williamsa, tada zamjenika glavnog vojnog promatrača UN-a u Zagrebu – optužbujući ih da su pronašli, potom prikrili ili uništili topničke dnevnike i karte HV-a, podsjeća “Večrnji list”. Iz izjava promatrača Haagu, utvrđeno je da su uenovci, tada udaljeni dva kilometra od Velikog Mračaja, te kasnije istog dana u rujnu ’95., na lokaciji 2 do 2,5 km jugozapadno od Bosanskog Grahova pronašli vojne dokumente HV-a, “iz kojih su proizlazila određena saznanja o uporabi topništva tijekom operacije Oluja”. Te je pronađene dokumente Černetski predao Britancu Williamsu u Zagrebu koji ih je, nakon pregleda, predao glavnom časniku za vojno inforomiranje, Rusu V. Tarusinu, nakon čega se dokumentaciji gubi trag, piše “Večernji list” te dodaje da su kako Rusi kažu da je bila riječ o “operativnim dokumentima, uključujući i karte i plan topničke podrške”. Dakle, ono što je, godinama poslije haaško tužiteljstvo tražilo kao tzv. topničke dnevnike.

1 Comment

  1. prekasno je sve to,,sto je ostalo od ponosa hrvata i drzave,,nekada se to DOMOVINSKIM RATOM zvalo,,sto je danas,,,SVAKOM PREMA ZASLUGAMA PA I HRVATSKOJ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*