Grad slučaj: Mostar je jedini grad u BiH u kojem se proračun usvaja dvotrećinskom većinom

mostar-grvijece Nakon što je prošlog tjedna predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić odgodio sjednicu Gradskog vijeća zbog ”nedovoljne usuglašenosti regulacijskih planova između Službe za planiranje Odjela za urbanizam i građenje Gradske uprave i Zavoda za prostorno planiranje Grada Mostara”, nova sjednica zakazana je za srijedu 28. travnja u 11 sati u zgradi federalnih institucija.
Četiri regulacijska plana i izmjene i dopune Prostornog plana trebaju biti, uz ostalo, razmatrani na sjednici. Na dnevnom redu je i Prijedlog proračuna za 2010. godinu u visini od 55 346 895 KM. Iako je 31. ožujka istekla Odluka o privremenom financiranju Mostar ni ove godine u zakonskom roku nema gradski proračun. Od kada je 2004. godine nametnut od strane OHR-a Statut Grada, Mostar je samo jedanput usvojio proračun u zakonskom roku.
Prema nametnutom statutu Mostar je jedini grad i općina u BiH u kojem se proračun usvaja s dvije trećine glasova izabranih vijećnika. Mostarci su prošle godine nakon 14 mjeseci dobili gradonačelnika, a proračun ni prošle godine nije usvojen u zakonskom roku nego ga je u skladu s danim ovlastima od strane visokog predstavnika nametnuo gradonačelnik Ljubo Bešlić.
Izvor: Bljesak.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*