Građanska BiH u ovom trenutku je neodrživa, tvrdi Čović

Građanska BiH u ovom trenutku je neodrživa i HDZ BiH je prijedlogom ustavnog rješenja o organizaciji države na tri razine vlasti, s federalnim jedinicom s hrvatskom većinom, ponudio kompromis između građanskog i nacionalnog uređenja, rekao je predsjedik HDZ BiH Dragan Čović.

Čović je istaknuo da prijedlog o federalnoj jedinica sa hrvatskom većinom daje BiH moderan oblik organiziranja, europski oblik i uvažava osnovu BiH – prava tri konstitutivna naroda, prenijela je agencija Srna pisanje federalnih medija.

– Podmeću nam da se želimo otcijepiti i pripojiti – ne znam ni ja kome, ali sve se to radi jer su postali svjesni da će Hrvati predlagati uređenje koji će biti na zadovoljstvo sva tri naroda u ovoj zemlji. Bio bih protiv federalne jedinice kada bi ona bila na štetu BiH, naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, HDZ želi da se donese takav izborni zakon u BiH koji neće omogućiti jednom narodu da bira predsjednika drugog naroda, te ustav koji garantira izbor predstavnika jednog naroda u institucije BiH.

Govoreći o dogovoru koji je postignut sa SNSD-om i njezinim liderom Miloradom Dodikom prije listopadskih izbora, Čović je rekao da je dogovor “izuzetno kvalitetan” te da nije bilo potrebe za njegovim potpisivanjem, jer postoji povjerenje među liderima ovih stranaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*